Ştiri

Ești în siguranță chiar dacă este criză de vaccin anti-hepatită B

Solicită cardul Fresenius de vaccinare anti-hepatită B

Pacienții dializați au un risc mai mare de infecție cu virusul hepatitic B din cauza manevrelor terapeutice la care sunt supuși, respectiv crearea fistulei, tratamentele injectabile, intervențiile chirugicale, transfuziile de sânge, tratamentele stomatologice și cosmetice. De  aceea este importantă profilaxia prin vaccinare.

Deși inclusă în alte programe derulate de Ministerul Sănătății, vaccinarea anti-hepatită B a pacienților (atât hemodializați, cât și a celor dializați peritoneal) este parte a sistemului Fresenius de monitorizare a performanței medicale, în care vaccinarea este cuantificată lunar, sub forma unui indicator de performanță.

La stabilirea pacienților eligibili pentru vaccinare sunt utilizate numai recomandările existente în ghidurile internaționale (formulate de Centers for Disease Control and Prevention), aplicabile în 2007-2018.

Fresenius asigură și vaccinarea personalului medical, atât pentru protecția acestuia, cât și pentru reducerea la minim a riscului de transmitere a bolii pacienților pe care aceștia îi îngrijesc.

În ultimul trimestru al anului 2016 România a fost afectată de o criză în livrarea vaccinurilor împotriva hepatitei B, criză care continuă și în prezent. Ca urmare a acestei situații cu risc deosebit pentru pacienți, Fresenius   s-a implicat direct în achiziția vaccinurilor respective. Acestea au fost achiziționate conform procedurilor legale, în mod direct din piața germană, valoarea totală a achiziției fiind de aproximativ 125.000 euro. Prin această achiziție s-a asigurat vaccinarea tuturor pacienților admisi în clinicile Fresenius din 2016 până la jumătatea anului 2018. Din a 2 a jumătate a anului 2018 s-a continuat achiziția de vaccinuri din piața locală, unde acestea începuseră să fie disponibile, însă în mod inconstant și în cantități relativ reduse. Pentru a asigura cantitățile necesare s-au făcut multe achiziții parțiale, direct din farmaciile cu circuit deschis, astfel încât toți pacienții și personalul medical eligibil să fie vaccinați.

Începând cu 1 ianuarie 2019 pacienții nou intrați în dializă într-un centru Fresenius pot să solicite personalului medical cardul de vaccinare anti-hepatită B, în baza căruia se realizează vaccinarea celor care au această indicație.

Serviciul de vaccinare a personalului medical și a pacienților dializați este în continuare disponibil în centrele Fresenius și până la 1 ianuarie, în modalitatea curentă, fără card.