Ştiri

Noul “GHID DE NUTRIȚIE A PACIENTULUI DIALIZAT” este disponibil pentru pacienții noștri

Boala cronică de rinichi în stadiul terminal este o patologie ce necesită un tratament complex care, pe langă cel de supleere a funcției renale, presupune și o dietă adecvată.Rolul acesteia este foarte important pentru a vă asigura ca și pacient dializat, o evoluție clinică cât mai bună, ferită de apariția complicațiilor cardiovasculare, mineral osoase precum și o calitate bună a vieții.

Dieta este o componentă intrinsecă a tratamentului dumneavoastră.

În acest sens, în ultimii ani ne-am preocupat să formăm o echipă dedicată de dieteticieni/nutriționiști, care împreuna cu medicii nefrologi, să vă ofere consilierea nutrițională permanentă și personalizată, de care aveți nevoie.

Ca urmare a unei inițiative locale am considerat necesar să venim în sprijinul dumneavoastră și al echipei clinice cu un instrument important și anume Ghidul de Nutriție a Pacientului Dializat. Acesta este efortul muncii de aproximativ 2 ani, a unei echipe de specialiști, care s-a concentrat pe adresarea principalelor probleme specifice legate de dieta pacientului dializat.

Aspectele prezentate în Ghidul de Nutriție a Pacientului Dializat cuprind:

  • Noțiuni de bază legate de principiile alimentare
  • Consumul de apă și de lichide
  • Recomandări legate de potasiu, fosfor și calciu
  • Rolul analizelor medicale și pregătirea pacientului pentru acest proces
  • Recomandări legate de diabet
  • Rolul exercițiului fizic în creșterea calității vieții dumneavoastră
  • Relația Pacient - Dietetician

Deși aparent veți găsi destul de multe informații care ar putea fi dificil de reținut, suntem convinsi de faptul că acestea vă pot fi explicate de medicii și dieteticienii din clinici și reprezintă o cale de a crește nivelul dumneavoastră de cunoștinte în legatură cu dieta de urmat. Prin acest proces ne dorim să îmbunătățim nivelul îngrijirii din clinicile noastre și să vă oferim un rol activ în modul de implicare în propriul tratament.

Sunt multe studii disponibile în ultimii ani care arată cât de important este rolul pe care îl aveți dumneavoastră în tratamentul bolii renale. Ne dorim să vă fim alături și să vă sprijinim în luarea celor mai bune decizii în legătură cu dieta dumneavoastră.  

Tratamentul prin dializă este foarte important, dar reușita acestuia depinde de decizii aparent banale, de zi cu zi și anume câte lichide, sare, fructe și ce tip de produse alimentare consumați.

Diferența între o evoluție clinică bună și una grevată de diverse complicații este dată de modul în care decideți să urmați recomandările nutriționale. Știm că respectarea recomandărilor care au în sine o natură “restrictivă” poate fi dificilă de cele mai multe ori, dar tocmai de aceea am creat acest Ghid, pentru a vă face cunoscute principiile de bază ale dietei pacientului dializat. Odată cunoscute aceste principii, vă asigurăm că vă putem acomoda cu toate regulile necesare respectării dietei, păstrând în același timp bucuria de a mânca.

Nu în ultimul rând, suntem conștienți de faptul că fiecare dintre dumneavoastră reprezentați o persoană unică și din acest motiv vom continua să punem accent pe recomandări individualizate, care să răspundă nevoilor fiecăruia și să vă permită să integrați mai bine tratamentul de dializă și intreg programul, inclusiv dieta, în viața de zi cu zi. În acest sens am dezvoltat și un software, respectiv un instrument de calcul al caloriilor, fosforului, potasiului, sodiului din alimente, care ne permite sa vă creăm meniuri zilnice, săptămânale ce respectă recomandările nutriționale.

Ca și în alte ocazii am precizat faptul că pe lângă cantitate trebuie să țineți cont și de aspectele calitative ale alimentelor din dieta zilnică. Cel mai important principiu legat de calitatea alimentelor este să folosiți alimente din surse naturale, să le pregătiți în casă, conform regulilor de preparare din acest ghid și să acordați timpul necesar pentru toate aceste preocupări.  

Am avut o serie de discuții cu cei cu performanța remarcabilă de a fi pacienți dializați de peste 15-20 de ani, pe care îi sărbătorim cu mare bucurie și admirație. De la aceștia am învățat mai mult decât oricând cât de actuale, dar universal valabile sunt conceptele vechi ale medicinei, pe care le-am inserat ca motto-uri la începutul fiecărui capitol.

Motivația este un alt aspect important al reușitei tratamentului și ne dorim să vă facem să fiți încrezători că vă suntem alături, că ne asumăm acest rol și vrem să vă sprijinim în toate eforturile pe care le faceți. Suntem convinși că dieta și stilul de viață sunt elemente importante care influențează starea de sănătate a tuturor și credem cu tarie că puteți să continuați tratamentul prin dializă și să aveți o calitate foarte bună a vieții, adoptând o dietă corectă.

Nu putem să nu amintim faptul că, de-a lungul timpului, cercetătorii dedicați patologiei renale au evidențiat o serie de factori critici pe care îi cunoașteți și care au legatură cu dieta și anume: potasiul, fosforul, malnutriția proteincalorică. Desigur că știința va continua să ne furnizeze noi elemente de luat în calcul, pe care ne angajăm să vi le transmitem în noi brosuri sau articole dedicate.  

În încheiere dorim să vă facem cunoscut faptul că toate recomandările din Ghid au fost făcute avand în vedere cele mai recente concepte din nutriția renală și din dorința de a veni în sprijinul real al dumneavoastră, cei care sunteți cei mai importanți pentru noi.  

Pentru un exemplar tipărit al Ghidului de nutriție a pacientului dializat vă rugăm să vă adresați personalului medical din centrul de dializă.