Ştiri

Primăvara, un prilej de a sădi în sufletele noastre bucurie sau... terapeutul la îndemâna oricui

Vă invităm să vă bucurați de primăvară, de activitățile în natură sau chiar și de o simplă plimbare în care să admirați frumusețile naturii!

Se vorbește în ultimii ani, din ce în ce mai mult, despre avantajele pe care natura ni le oferă pentru cultivarea unei stări de bine, de sănătate fizică și mintală.

Există deja numeroase studii care pun în evidență beneficiile timpului petrecut în natură și ale grădinăritului pentru orice om, cu un impact favorabil mai ales asupra persoanelor care suferă de diferite probleme de sănătate,  aș aminti două teorii:

  • Teoria restaurării atenției, Kaplan și Kaplan în 1989 și 1995  care  explică faptul că, prin diversitatea de stimuli existenți într-o grădină, ne conectăm la un univers mai larg, cu care ne simțim compatibili, deoarece natura este foarte vastă oferindu-ne posibilități variate care pot întruni nevoi și interese multiple. Astfel, cei doi Kaplan au demonstrat multiple beneficii ale vieții în aer liber asupra funcțiilor cognitive: atenția, memoria și capacitatea de concentrare.
  • Teoria reducerii stresului psiho-fiziologic a lui Ulrich, are la bază studiul efectelor naturii asupra echilibrului emoțional și fiziologic în organismul uman. El sugerează că suntem predispuși să găsim stimulii relaxanți din natură și că expunerea la aceștia are un impact imediat asupra afectivității, declanșând un răspuns al sistemului nervos parasimpatic ce contribuie la sporirea stării de bine și de relaxare.

Beneficiile grădinăritului nu se rezumă doar la practicarea unui exercitiu fizic, redu-cerea stresului sau mâncatul sănătos, ci și la prevenirea unor multiple afecțiuni fizice și/sau psihice, la cultivarea stării de bine a omului în general.

O modalitate deja foarte populară de a preveni și vindeca depresia și anxietatea, este să ne aducem mintea în present prin ceea ce se numește mindfulness. Nu există loc mai bun pentru această practică străveche decât în natură.

Așadar, găsiți mai jos informații importante despre relaxarea în natură:

  • Natura ne învață cu adevărat ce înseamnă a-ți lua recompensa maximă din momentul prezent. În grădină experimentăm cea mai pură însemnătate a lui „acum”. Așa că, data viitoare când vă aflați în grădină, printre plante, opriți-vă o clipă și folosiți-vă toate simțurile: atingeți, mirosiți, ascultați, priviți! Cufundați-vă în plenitudinea naturii!
  • Nu vă simtiți dezamăgiți dacă nu aveți grădină, sau nu beneficiați de spațiu special destinat agriculturii sau horticulturii! Câteva ghivece pe balcon sau pe scara blocului, dar și plantele de apartament ne pot aduce aceeași bucurie și același plus de sănătate ca și o mică grădiniță sau o parcela de pământ de la marginea orașului.
  • Grădinăritul oferă tuturor posibilitatea de a îngriji, indiferent de cine și cum suntem. Plantele pot fi mult mai prietenoase decât oamenii: ele nu discriminează în funcție de vârstă, gen, rasă sau orientare politică.
  • Zgomotul de fundal dispare şi poţi evada din gândurile şi judecăţile altora; astfel, într-o grădină, este mai multă libertate pentru a te simţi bine cu tine însuți. 
  • Agricultorii amatori povestesc că activitatea în grădină îi relaxează și le permite să iasă din multiplele griji ale cotidianului: uită de rate, de crize economice, de certurile din familie, de termene limită și de alte griji.
  • Grădina este locul unde putem descărca mânia și furia, iar miracolul naturii este reprezentat de faptul că plantele, spre deosebire de oameni, au nevoie și de acțiunile noastre distructive pentru a crește și a se dezvolta frumos. În gradină trebuie să smulgi permanent buruienile și frunzele uscate, să tai ramurile care țin umbră sau lăstarii crescuți la întâmplare. În grădină îți poți folosi în mod constructiv forța, descărcând în același timp emoțiile negative.
  • Grădina ne învață generozitatea, ne oferă recompese: “dar din dar se face Rai” dacă și noi oferim mai departe. Să dai unui vecin sau unei persoane dragi flori, bulbi, arbuști, răsaduri, fructe sau legume care au rodit în propria grădină prilejuiește bucurie de ambele părți. Cu belșugul și dărnicia ei, natura parcă ar vrea să ne facă să împărțim.
  • Nu în ultimul rând, grădinăritul ne oferă o altă perspectivă asupra ciclului vieții și al morții. În grădină ne bucurăm de revenirea la viață a naturii, de înmugurirea și înflorirea plantelor și tot în grădină învățăm să curățăm frunzele și plantele trecute, uscate, care au rămas fără viață.
  • Primăvara pregătim solul, îl curățăm și îl fertilizăm la fel ca atunci cand ne așezăm viața și casa în așteptarea unui nou membru al familiei, a unui copil. Toamna strângem plantele trecute, tăiem uscăturile, învelim arbuștii sensibili. Ne pregătim pentru timpuri grele, ca atunci când intrăm în iarna vieților noastre. Această ritmicitate a naturii ne conduce în mod firesc către ritualuri similare celor pe care le avem și în viață odată cu nașterea, dar și cu trecerea în neființă.

Dragi pacienți, sperăm că în rândurile de mai sus v-am convins de beneficiile multiple și frumusețea practicării unor activități ușoare în natură. Ce poate fi mai dătător de speranță, liniște și seninătate decât plantarea semințelor și bulbilor primăvara sau chiar toamna?

Curiozitatea și speranța pe care le trăim așteptând florile să răsară, pomii să înmugurescă, dar și sentimentul de surprindere și încântare pe care îl trăim de fiecare dată când boboci firavi  umplu pomii de flori albe și roz, sunt trăiri obținute în urma conectării cu natura și care contribuie la o bună funcționare emotională.

Vă dorim o primăvară minunată!

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Cristina Ionescu, Psiholog clinician, psihoterapeut Fresenius NephroCare Satu Mare

Coordonator: Carmen Pop, Patient Relations Manager, Fresenius NephroCare România

Bibliografie:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/201906/10-mental-health-benefits-gardening

www.health.com/condition/stress/why-gardening-is-good-for-your-health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334070/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335516301401

https://www.healthline.com/health/healthful-benefits-of-gardening#helps-fight-disease