Italia

La dolce vita – viața în stil italian

Chiar dacă nu aveți sânge italian, puteți experimenta Italia din plin în timpul vacanțelor, datorită rețelei bine dezvoltate de centre NephroCare din Italia, care oferă dializă și în vacanță.

Pe hartă

Cu o diversitate geografică remarcabilă și o întindere de peste 1.185 km dintr-un capăt în celălalt, Italia oferă câte ceva pe gustul fiecăruia. De la vârfurile Alpilor în nord, marea frumoasă din est, sud și vest, la dealurile și minunatele podgorii antice ce caracterizează multe dintre peisajele țării. Climatul mediteranean plăcut oferă veri fierbinți, uscate și ierni răcoroase, umede, deși clima poate varia ușor în funcție de regiune. Dacă sunteți flexibili în privința datelor de călătorie, rezervați o vacanță primăvara sau toamna. Atunci, nu este prea multă aglomerație în zonele turistice și puteți evita canicula verii, greu de suportat în perioadele de vârf.

O țară, mai multe culturi

Italia este la fel de variată din punct de vedere cultural, precum sunt peisajele și clima sa. În ceea ce privește cultura, locuitorii din zona cea mai nordică a Italiei au mai multe în comun cu austriecii și bavarezii, decât cu italienii din sud. O zicală celebră spune „Pentru fiecare biserică din Roma, există o bancă în Milano”. Deși aceasta reprezintă o generalizare uriașă, mulți sunt de acord cu faptul că există o divizare culturală între nord și sud. Cu toate acestea, fiecare regiune oferă propriile comori pentru a fi descoperite.

Buon appetito – poftă bună!

Dincolo de pizza și paste, care reprezintă desigur cele mai faimoase exporturi internaţionale ale Italiei, bucătăria italiană este hrănitoare, delicioasă și extrem de variată. Concentrându-se pe ingrediente de sezon regionale și pe prepararea simplă, aceasta reflectă esența așa-numitei diete mediteraneene. Turiștii se întreabă adeseori care este secretul uimitoarei mâncări italiene, dar de fapt nu există niciun mare secret: sunt pur și simplu ingrediente cultivate în mod tradițional și mâncate în sezon. Nici nu este de mirare faptul că mișcarea Slow Food își are rădăcinile aici!

Înălțimile nordului Italiei

Munții și lacurile nu sunt probabil primele lucruri pe care le asociați cu Italia. Dar în zona de nord a țării, acestea reprezintă un decor uimitor pentru viața de zi cu zi. În fiecare an, nenumărați turiști vin iarna în Alpi pentru a schia. Odată cu încălzirea vremii, excursioniștii vin în plimbări de-a lungul frumoaselor poteci montane sau se relaxează pe malurile lacurilor Como, Maggiore și Garda aflate în spectaculoasa zonă a lacurilor. Printre orașele din nord care nu trebuie ratate se află Milano, capitala mondială a modei, Verona, cadrul capodoperei lui Shakespeare, Romeo și Julieta, și, desigur, romantica Veneție, cu labirintul său de canale ce leagă în total 117 insule. Să nu fiți surprinși dacă aici veți întâlni mai des orezul decât pastele: regiunea nordică a Lombardiei este căminul felului cremos de mâncare cu orez, cunoscut sub denumirea de risotto.

Toate drumurile duc la Roma

Pe bună dreptate numită „Cetatea eternă”, Roma, capitala Italiei, este un oraș vibrant, colorat, din regiunea Lazio, cu adânci rădăcini istorice. Spre deosebire de locuri precum Florența, unde vizitatorul simte că este înconjurat numai de turiști, în acest oraș de pe malul râului Tiber puteți interacționa cu locuitorii orașului. Printre punctele de atracție turistică de neratat se numără Colosseumul unde odinioară se luptau gladiatorii, Pantheonul, inițial un templu închinat zeilor Romei, ce datează din anul 2 î.C., și Vaticanul, capitala bisericii catolice și locul unde se regăsește o altă capodoperă a lui Michelangelo: tavanul Capelei Sixtine.

Coasta de sud-vest

O vizită în regiunea Campania, aflată la sud de Lazio, vă va prilejui întâlnirea cu nenumărate orașe și locații fascinante. În Napoli, al treilea cel mai mare oraș al Italiei, explorați străzile și monumentele antice. În locul unde a luat naștere pizza, nu ezitați să vă desfătați cu o masă memorabilă. Atunci când căutați un loc unde să mâncați, nu uitați de faptul că cea mai delicioasă și autentică pizza este cea coaptă în cuptorul cu lemne. Din Napoli puteți ajunge rapid la multe dintre celelalte atracții din regiune. Situl arheologic Pompei se află la 25 de kilometri spre sud-est, în timp ce poalele faimosului munte Vezuviu, care a erupt și a îngropat Pompei în AD 79, se află la numai 9 kilometri spre est. Dacă ați închiriat o mașină, mergeți pe drumul spre sud de-a lungul coastei și bucurați-vă de priveliștea strălucitoare a coastei Amalfi, un peisaj ce vă va lăsa fără respirație.

Talpa cizmei

În zona cea mai sudică a Italiei se află regiunile Apulia (Puglia în italiană), călcâiul cizmei, și Calabria, vârful. Aceste zone mai puțin cunoscute sunt o încântare pentru vizitator. O regiune agricolă tradițională, Puglia oferă atât peisaje încântătoare, presărate cu livezi, culturi de măslini cât și locuințe tradiționale trulli, case albe fermecătoare din piatră de calcar. De-a lungul celor 840 de kilometri magnifici ai coastei se găsesc stânci ascuțite, plaje sălbatice cu nisip alb și mai puțină aglomerație. Un alt punct de interes: orașul baroc Lecce. Dacă ar trebui să descrii Calabria într-un singur cuvânt, alegerea ar fi evidentă: deluroasă. Numai aproximativ 10% din zonă este plată, în special datorită lanțului muntos Apenini, care formează coloana vertebrală a regiunii. De-a lungul istoriei, terenul muntos i-a protejat pe locuitorii din zonă de atacuri, ei putând scăpa cu ușurință în pădurile dese din munți. Astăzi, o mare parte din regiune este protejată ca parc național. În interior, peisajele Calabriei sunt presărate cu smochini, precum și cu măslini, piersici și peri. Zona este de asemenea binecuvântată cu o mare varietate de plaje, de la cele cu pietre până la cele cu nisip. Printre orașele care merită vizitate se numără Pizzo și Tropea, și dacă vă aventurați până în Calabria, trebuie neapărat să încercați un tip de cârnat tartinabil delicios numit ’nduja. De-a curmezișul față de Calabria, spre vest, se află Sicilia, cea mai mare insulă din Mediterana. Locația sa a făcut-o de mult să fie o intersecție între Africa și Europa, iar insula are o istorie bogată și diversă, precum și repere geografice remarcabile. Partea sudică a insulei este scoasă în evidență de muntele Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa. Pitorescul oraș Palermo, cu deschidere directă la mare, atrăgând privirea cu domurile sale inspirate din cultura arabă, presărat cu grădini verzi și cu piața Vucciria plină de viață, face să merite o oprire aici, dacă v-ați aventurat până în acest colț din nord-vest. Prin toate cele de mai sus, abia am atins câteva locuri care merită văzute. De ce să nu descoperiți restul singuri!

Aranjamente pentru dializă în timpul vacanței

Înainte de a pleca în călătorie, contactați cu ajutorul Patient Care Manager Fresenius NephroCare România cel mai apropiat centru NephroCare, pentru a anunța că vă veți prezenta pentru dializă. În Italia sunt multe centre NephroCare, dar din cauza faptului că țara este mare, asigurați-vă că veți avea o vacanță minunată planificându-vă itinerariile în apropierea locațiilor centrelor. Centrele NephroCare din Campania, Lazio, Marche, Molise, Lombardia, Puglia, Calabria și Sicilia se vor bucura să vă primească și să vă asigure tratamentul în timp ce dumneavoastră savurați “la dolce vita”.

Subiecte asemănătoare

Centre de dializă din Italia

 Pentru informaţii detaliate despre modalităţile oferite şi programul de lucru al centrelor de dializă NephroCare.