Polonia

Polonia – o ţară a comorilor ascunse

Cu o populaţie de 38 de milioane, Polonia este a noua ţară ca mărime din Europa - totuşi o mare parte din aceasta nu este descoperită de turiştii străini. De la plajele şi sporturile acvatice de pe coasta baltică, la drumeţiile şi schiatul din Munţii Tatra, Polonia este o ţară cu o diversitate surprinzătoare de locuri şi activităţi precum şi cu o istorie incredibilă.

Un bun venit delicios

Poporul polonez este prietenos, primitor - şi dacă iubesc ceva (şi le place să împărtăşească cu alţii), atunci e vorba de mâncare. Mesele încep adesea cu o supă tradiţională făcută din ingrediente precum măcriş, castraveţi muraţi şi conopidă. Vara, polonezii se bucură şi de supe făcute din fructe!

Mâncărurile populare includ pierogi ruskie (găluşte de cartofi şi brânză), bigos - o "tocăniţă vânătorească" tradiţională - şi carne de gâscă, crap şi hering. Deserturi delicioase precum prăjitura cu mac, o multitudine de plăcinte cu brânză şi tocăniţă de prune (powidla) dau un final gustos şi săţios oricărei mese poloneze.

Gânditori şi creatori

Cultura poloneză este extrem de bogată; ţara este renumită în special pentru literatură, cinema şi muzică. Autorii SF precum Jerzy Żuławski au creat lucrări inovative ce au primit un renume mondial.

Mai târziu în secolul XX, regizorii de film precum Andrzej Wajda au sfidat cenzura vremii şi au creat câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme politice ale Europei de Est în timpul Războiului Rece. Wajda este cel mai bine cunoscut pentru trilogia sa de filme de război şi pentru filmele anti-comuniste Omul de Marmură şi Omul de Fier, care au câştigat ulterior premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1981.

Compozitorii polonezi precum Henryk Górecki au de asemenea un renume internaţional. Cu premiera în 1977, Simfonia Cântecelor de Jale a lui Górecki a ajuns în vârful topurilor internaţionale de muzică clasică.

Cracovia

Probabil cea mai cunoscută destinaţie turistică a Poloniei, Cracovia este o adevărată bijuterie. Dacă te plimbi prin centrul său compact chiar îi poţi simţi istoria. Sit UNESCO încă din 1978, Cracovia a fost capitala ţării timp de peste 500 de ani - aşa cum arată şi marea sa literatură. Cu o suprafaţă de 40.000 mp, vasta piaţă Principală este cea mai mare piaţă de oraş medieval din Europa, şi este împrejmuită de restaurante şi cafenele. În mijloc: marea sală a textilelor, reconstruită în 1555 în stil renascentist. Păşiţi înăuntru şi veţi găsi şiruri de comercianţi ce vând bijuterii de chihlimbar, mătăsuri complicate, seturi de şah din lemn şi alte produse locale unice şi suveniruri.

Principala atracţie a oraşului şi cel mai faimos simbol este complexul de clădiri de pe dealul Wawel. Prima oprire este Castelul Wawel, opulenta fostă reşedinţă regală, unde conducătorii Poloniei au guvernat până în 1596. În partea opusă a curţii se află catedrala Wawel din secolul 14, locul de încoronare al monarhilor polonezi. Puteţi intra şi în bârlogul dragonului Wawel!

Dacă preferaţi să exploraţi zona rurală, lanţul muntos Jura este o zonă magnifică caracterizată de formaţiuni de piatră uimitoare. Regiunea include şi Parcul Natural Cuibul de Vulturi, o zonă protejată cu nu mai puţin de 25 de castele medievale. Mai există şi Parcul Naţional Ojców, unde veţi găsi castori, bursuci, hermine şi multe specii de lilieci şi păsări.

Munţi maiestuoşi la sud

La circa două ore sud de Cracovia cu maşina sau autobuzul se află Podhale - probabil cea mai spectaculoasă regiune a Poloniei în privinţa frumuseţii naturale şi gazdă a celor mai înalţi munţi, Tatra. În ciuda suprafeţei reduse, rămâne cultural diferită de restul Poloniei - izolarea geografică a permis populaţiei locale Goral (munteni) să îşi păstreze tradiţiile unice, dialectul, costumele populare, muzica şi bucătăria.

Capitala regiunii, Zakopane, este o atracţie turistică majoră: populară printre schiori iarna şi un punct de plecare în drumeţii spre vârfurile Parcului Naţional Tatra, vara.

Varşovia - un phoenix renăscut din propria cenuşă

Mai la nord, în centrul ţării se află capitala Poloniei: Varşovia. Are una dintre cele mai tumultoase istorii ale oraşelor din Europa. Oraşul Vechi medieval, reconstruit magnific, şi incredibil de liniştitul Oraş nou contrastează cu zgârie-norii şi centrele comerciale, palatele istorice şi clădirile Universităţii, bulevardele mari şi impozanta arhitectură a Palatului de Cultură şi Ştiinţă.

Un vizitator obişnuit nu ar suspecta probabil că oraşul a fost aproape complet distrus la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, apoi reconstruit cu migală conform planurilor originale. Nu degeaba Varşovia e cunoscută drept Oraşul Phoenix. Nenumărate muzee aşteaptă vizitatori, precum Muzeul Maria Sklodowska-Curie (în clădirea unde s-a născut Marie Curie), Muzeul Caricaturii, Muzeul Fryderyk Chopin şi Muzeul Istoriei Evreilor Polonezi.

Nisip şi mare, lacuri şi păduri

Nordul Poloniei are de asemenea multe de oferit. Plajele de-a lungul coastei sunt relativ intacte şi foarte populare printre turişti. Acestea atrag şi mulţi kitesurferi şi windsurferi. Iar oraşe precum Gdansk, Gdyna şi Sopot - cunoscute ca Oraşul triplu - găzduiesc o multitudine de atracţii precum Portul Gdansk, locul de naştere al mişcării Solidaritatea. Sopot este şi gazda Festivalului Internaţional de Cântece anual Sopot. Mai la est, districtul puţin populat al Lacurilor mazuriene este perfect pentru iubitorii navigaţiei. Acoperind o suprafaţă de peste 50.000 km2, regiunea conţine peste 2000 lacuri interconectate prin canale şi râuri. Spre sud-est, la graniţa cu Belorusia, Pădurea Bialowieza - un alt sit UNESCO - găzduieşte bizoni, lupi şi toate tipurile de specii de păsări. Este una dintre cele mai mari părţi de pădure ancestrală rămase din pădurile ce acopereau odată întreaga Europă de nord-est.

NephroCare în Polonia

Fresenius Medical Care şi-a început activitatea în Polonia în 2003. Dacă planificaţi o vacanţă în Polonia, vom fi bucuroşi să vă programăm sesiunile de dializă în centrele noastre - indiferent în ce loc din țară mergeți!

Subiecte asemănătoare

Centre de dializă din Polonia

Pentru informaţii detaliate despre modalităţile oferite şi programul de lucru al centrelor de dializă NephroCare.