Portugalia

Portugalia – ţara frumuseţii naturale

În fiecare an, circa 17 milioane de turişti vin în Portugalia pentru a se bucura de clima caldă şi peisajele magnifice. Cele mai cunoscute destinaţii sunt oraşele istorice Lisabona şi Porto precum şi plajele însorite din Algarve. Însă mai sunt multe de descoperit în această ţară, dacă vă lăsaţi pătrunşi de spiritul faimoşilor săi exploratori.

Portugalia este cea mai vestică ţară a Europei, întinzându-se de-a lungul coastei atlantice a Peninsulei Iberice şi învecinată cu Spania pe partea continentală. Portugalia ocupă circa 16% din Peninsula Iberică plus micul arhipelag atlantic al Madeirei şi Azorelor. Populaţia este puţin peste 10 milioane de persoane, majoritatea trăind de-a lungul coastei.

Deşi nu este mare, Portugalia este o ţară cu o mare diversitate regională, cu munţi înalţi şi păduri verzi în Nord şi centru contrastând cu câmpiile foarte uscate din Sud. În general, climatul tinde să fie temperat de-a lungul anului, cu veri lungi şi călduroase, primăveri şi toamne blânde şi ierni relativ uşoare, deşi temperaturile şi condiţiile climaterice sunt marcate de diferenţe locale puternice. În Azore, clima este blândă, pe când în Madeira sub-tropicală e ceva mai cald şi foarte plăcut tot timpul anului.

Impulsul de a explora

Portugalia este faimoasă pentru exploratorii şi navigatorii săi, care stau în fruntea aşa-numitei "epoci a descoperirilor". Fiind o ţară de coastă, portughezii şi-au dorit să controleze liniile maritime şi să-şi extindă posibilităţile comerciale. Prinţul Henry Navigatorul (1394 - 1460) a încurajat marinarii portughezi să exploreze coasta Africii. Sub conducerea sa insulele atlantice Madeira şi Azore au intrat sub control portughez.

Datorită noului design al ambarcaţiunilor, marinarii portughezi au putut ajunge mai departe. Vasco da Gama a introdus noi rute comerciale marine ce au conectat Europa cu India, în timp ce Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia şi a pus-o sub control portughez. Fernão de Magalhães a fost primul care a navigat în jurul lumii, stabilind o rută de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific. Portughezii au pus bazele unui imperiu maritim uriaş incluzând Brazilia, părţi din Africa de Vest şi coastele estice, precum şi importante golfuri în Oceanul Indian şi Orientul Îndepărtat.

Artişti moderni şi jucători de fotbal extraordinari

În zilele noastre, artiştii şi atleţii au luat locul navigatorilor. Joana Vasconcelos, de exemplu, provoacă ideea de feminitate în arta sa, iar în 2012 a devenit prima şi cea mai tânără femeie care expunea la Palatul Versailles. Scriitorul Jose Saramago (1922-2010) a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1998 pentru ceea ce juriul a considerat "parabole susţinute de imaginaţie, compasiune şi ironie”. Este cel mai bine cunoscut pentru romanul "Orbirea". Lucrările lui Saramago sunt speciale datorită încercării de a duce cititorul mai departe, aşa cum a scris în romanul său "Peştera": "Unii oameni îşi petrec întreaga viaţă citind dar nu trec niciodată dincolo de cuvintele de pe pagină, nu înţeleg că cuvintele sunt simple trepte plasate în jurul unui râu rapid, iar motivul pentru care există e pentru a putea trece pe malul celălalt; cealaltă parte contează."

Portughezii sunt mari iubitori ai fotbalului. Trei jurnale naţionale, A Bola, O Jogo şi Record, sunt dedicate sportului (adică 90% fotbal), deci nu e de mirare că mulţi fotbalişti faimoşi sunt portughezi. Eusebio de exemplu, care a câştigat 11 titluri cu Benfica în anii şaizeci şi şaptezeci şi Luis Figo, care a jucat de 127 de ori pentru “Seleção das Quinas” (echipa naţională a Portugaliei denumită după scuturile de pe emblemă), sau José Mourinho, antrenorul considerat unul dintre cei mai buni din lume. Însă probabil Cristiano Ronaldo este cel mai cunoscut. Acesta a câştigat Balonul de Aur pentru cel mai bun jucător în 2008 şi a devenit cel mai scump jucător din lume când a fost transferat de la Manchester United la Real Madrid.

Melancolie şi pasiune - Fado şi vin

Fado este “sufletul” muzicii din Portugalia. Caracterizat de cântece triste însoţite de chitare dulci-amărui, poate fi auzit peste tot, însă habitatul său natural este casa Fado. Unele dintre cele mai bune case Fado sunt în Alfama, unul dintre cele mai vechi districte din capitala Portugaliei Lisabona. Acest district pitoresc este un labirint de străduţe înguste ce se pot transforma în trepte, vechi case de închiriat ce aproape că se ating şi pieţe drăguţe şi mici.

Iar în timp ce ascultaţi cântăreţii de Fado spunându-şi poveştile melancolice, ce ar merge mai bine decât un pahar de vin de Porto? Acest vin este produs în frumoasa regiune Douro clasificată ca sit UNESCO. O călătorie în susul râului ne dezvăluie priveliştile încântătoare cu podgoriile şi pantele deluroase din Douro. Însă nicio vizită nu este completă fără a opri la o pivniţă de vinuri de Porto. Ceea ce face acest vin diferit de altele e faptul că fermentaţia nu e completă, fiind oprită într-o fază iniţială prin adăugarea de coniac neutru. Din acest motiv vinul de Porto este dulce natural (pentru că zahărul strugurilor nu se transformă complet în alcool) şi e mai tare decât alte vinuri (între 19° şi 22º alcool). Unde există vin există şi plută: V-aţi întrebat vreodată de unde vine pluta din sticlele de vin? Cel mai adesea din Portugalia, cel mai mare producător mondial. Pluta este scoarţa stejarului de plută (Quercus suber). În Portugalia există peste 720.000 de hectare de pădure de plută şi peste 20.000 persoane lucrează în această industrie.

Madeira, insula veşnic verde

Portugalia nu se termină la coastă. Mai sunt multe de descoperit în mijlocul Oceanului Atlantic. Madeira este o insulă frumoasă, binecuvântată cu o climă permanent temperată. Temperaturile rămân în jur de 25 ºC vara şi doar patru sau cinci grade mai puţin iarna. Marea este întotdeauna primitoare, ceea ce face din Madeira o destinaţie perfectă pentru vacanţe tot timpul anului.

Madeira are câte ceva pentru fiecare: Puteţi merge în excursii pe mare pentru a vedea delfini şi balene, puteţi sta la soare în grădini exotice sau vă puteţi bucura de priveliştile minunate asupra infinitului acoperit de cele mai frumoase şi mai curate ape albastre. O atracţie unică pentru turişti în Madeira este o plimbare de-a lungul canalelor de irigaţie denumite "levadas". Aceste canale înguste alcătuiesc un sistem de irigaţii construit pentru a distribui apa din regiunile mai umede din nord spre regiunile mai uscate din sudul insulei. Aceste "levadas" datează din secolul 16 şi acoperă o distanţă totală de 2500 km. Bucătăria locală este bogată şi variată, iar numărul mare de restaurante din Funchal, capitala, are ceva de oferit pentru fiecare gust. Funchal este un port aglomerat dar şi un oraş modern cu biserici interesante (catedrala are peste 500 de ani) şi muzee. Iată cum descria scriitorul Júlio Dinis (1839-1871) farmecul acestuia: "Marea pe o parte, munţii pe cealaltă, iar între aceste două splendori maiestuoase, oraşul miroase a copil dormind, în siguranţă şi căldură între părinţii săi."

NephroCare în Portugalia

Fresenius Medical Care şi-a început activităţile în Portugalia în 1993. De atunci, evoluţia a fost constantă iar astăzi suntem singurul furnizor de servicii de dializă cu acoperire naţională. Dacă vă planificaţi o vacanţă în Portugalia, vă aşteptăm cu bucurie în centrele noastre, indiferent dacă mergeţi în sud sau în nord, pe continent sau în Madeira.

Subiecte asemănătoare

Centre de dializă din Portugalia

Pentru informaţii detaliate despre modalităţile oferite şi programul de lucru al centrelor de dializă NephroCare.