Slovenia

Surprinzătoarea Slovenie: de la atmosferă alpină la parfumul mediteranean.

Cu o populaţie de doar 2 milioane, Slovenia este una dintre cele mai mici ţări din Europa şi totuşi una dintre cele mai frumoase şi mai diversificate. Fosta republică iugoslavă se învecinează cu Austria, Italia, Ungaria şi Croaţia, fiind astfel la răscrucea dintre culturile germanice, latine, ungare şi slavice. Peisajele ţării sunt incredibil de variate şi se întind de la Alpi, Marea Mediterană, Câmpia Panonică şi până la Munţii Dinarici. Cel mai bun lucru despre călătoriile în Slovenia? Datorită dimensiunii sale compacte, întreaga ţară poate fi explorată într-o singură vacanţă.

Peste un milion de turişti vizitează Slovenia în fiecare an, majoritatea din Austria, Italia, Germania şi Marea Britanie, pe lângă cei din ţările fostei Iugoslavii.

Datorită orientării internaţionale a ţării, aproape toţi slovenii vorbesc engleza. Moneda naţională este Euro. Din capitala Ljubljana, amplasată chiar în centrul ţării, se poate ajunge în orice colţ al ţării în doar câteva ore.

O capitală fermecătoare

Capitală a regiunii istorice Carniola, Ljubljana este una dintre cele mai mici capitale europene şi poate fi văzută cu uşurinţă într-o singură zi. Multe dintre frumoasele clădiri ale oraşului au fost proiectate de arhitectul Jože Plečnik, care a dat aerul modern oraşului şi care a lucrat şi la Castelul din Praga şi la clădiri din Viena şi Belgrad.

Punctul central este Piaţa Prešeren, o piaţă publică mare, la marginea căreia se află Biserica Franciscană Barocă renovată în 2007. În partea de sud a Pieţii Prešeren este faimosul Pod Triplu, simbolul oraşului, de asemenea proiectat de Plečnik. Acest set de trei poduri pentru pietoni, bogat ornamentate peste râul Ljubljanica uneşte Piaţa Prešeren de Oraşul Vechi în partea sudică a râului.

Pe lângă multitudinea de restaurante tradiţionale, printre atracţii se numără Castelul Ljubljana, aşezat pe un deal deasupra oraşului şi fermecătoarea Piaţă Centrală - ce trebuie neapărat vizitată.

Lacurile şi munţii din nord-vest

Părăsind Ljubljana spre nord-vest, terenul devine rapid muntos - această parte a Sloveniei este brăzdată de Alpii Iulieni. Principala destinaţie turistică a regiunii, Bled, are un peisaj impresionant. Castelul Bled, cel mai vechi castel medieval din Slovenia, este aşezat pe un promontoriu deasupra apelor albastre ale Lacului Bled de dedesubt. În centrul lacului se află insula Bled (Blejski otok), singura insulă naturală a Sloveniei şi gazdă a unei biserici baroce din secolul 17 dedicată Adormirii Maicii Domnului. Biserica de pe insulă este o destinaţie populară pentru nunţi. Bled are multe hoteluri şi este popular pentru izvoarele sale termale şi spa-uri, facilităţie sportive şi cazinoul său.

Nu departe de Lacul Bled se află cel mai mare lac din Slovenia, Lacul Bohinj, amplasat la capătul unei văi adânci şi înconjurat de munţi pe trei laturi. Vara, aici au loc festivaluri muzicale, iar valea este populară printre turiştii din ţările vecine. Oraşele principale din nord-vestul Sloveniei, Kranj şi Škofja Loka, au centre istorice bine păstrate, în timp ce oraşul staţiune Kranjska Gora din inima Alpilor Iulieni este o populară destinaţie turistică pentru schiori iarna şi iubitorii de drumeţii vara. Este un minunat punct de pornire pentru drumeţii în Parcul Naţional Triglav, unde se află muntele Triglav, cel mai înalt din ţară.

În nord-vestul Sloveniei se află şi Čedca, cea mai înaltă cascadă din ţară, având 130 de metri.

Stânci, peşteri şi o coastă minunată

Peştera Postojna este una din principalele atracţii turistice ale Sloveniei. Peste cinci kilometri de sistem de peşteri sunt deschişi publicului, făcând din Postojna cel mai mare sistem de peşteri deschis publicului - are chiar şi propriul tren electric. Peşterile au propriul ecosistem şi găzduiesc specii endemice de salamandre native în Europa de sud-est, "peştele-om", denumit astfel pentru pielea sa deschisă la culoare. Legenda locală spune că salamandrele erau pui de dragon, însă, de fapt, cele mai apropiate rude se află în America de Nord. Adaptat la viaţa în întuneric, acest peşte este orb şi nu are pigmenţi, însă mirosul şi auzul sunt foarte bine dezvoltate. Nicio vizită în Postojna nu este completă fără explorarea peşterilor din apropiere Škocjan, un sit UNESCO.

Coasta adriatică scurtă a Sloveniei este caracterizată de un aer italienesc, iar oraşul Trieste nu este departe iar în regiune se vorbeşte italiana. Principalele oraşe de coastă sunt Piran, Portorož şi Koper, cu stil arhitectural medieval tipic mediteranean. Peisajele zonei Piran includ stâncile Strunjan şi Rezervaţia Naturală Strunjan. Mai spre interior, o principală atracţie turistică este Herghelia Lipica, unde se cresc faimoşii cai albi Lipiţani pentru Şcoala de Echitaţie din Viena. Vizitatorii pot face un tur al muzeului, se pot plimba cu caleaşca, pot lua parte la curse şi se pot uita la antrenamentele cailor.

Vinul şi parfumul austro-ungar

Mare parte din nord-estul Sloveniei se află în regiunea istorică Styria şi are o istorie comună cu Austria. Zona găzduieşte al doilea oraş ca mărime al ţării, Maribor, la doar o oră de oraşul austriac Graz cu maşina sau trenul. Ptuj, cel mai vechi oraş sloven, se află de asemenea în apropiere. Mai departe la nord şi la est, regiunea Prekmurje de pe graniţa ungară este cultural foarte diferită de restul ţării şi seamănă mai mult cu Ungaria. Parte a Câmpiei Panonice, Prekmurje are un număr de staţiuni balneare şi izvoare termale şi este cea mai mare regiune agricolă a ţării, cu dealuri însorite acoperite de podgorii vara.

Dialectul vorbit aici are influenţe ungare şi este foarte dificil pentru slovenii din restul ţării să-l înţeleagă.

Castelele ce merită vizitate în această parte a ţării sunt Castelul Sobota şi Castelul Grad.

Dealuri şi castele

Sud-estul Sloveniei este caracterizat de zone rurale acoperite de păduri şi podgorii. Aici încep Munţii Dinarici, care continuă în Croaţia învecinată. Peisajul este ideal pentru ciclism şi drumeţii şi există multe castele şi staţiuni balneo, precum şi multe peşteri de explorat în pădurea seculară Kočevski Rog. Regiunea găzduieşte singurul castel pe insulă din Slovenia, Castelul Otočec, precum şi pitorescul Castel Žužemberk şi Castelul Ribnica. Excursii de o zi în oraşele istorice din Croaţia precum Zagreb, Sombor şi Varaždin sunt de asemenea posibile din această parte a ţării.

NephroCare in Slovenia

Fresenius Medical Care şi-a început activitatea în Slovenia în 1992.

Dacă planificați o vacanță în Slovenia contactați personalul medical din centru și Patient Care Manager! Vor fi încântați să vă programeze ședințele de dializă în centrele noastre - oriunde doriți să mergeți!

Subiecte asemănătoare

Centre de dializă din Slovenia

Pentru informaţii detaliate despre modalităţile oferite şi programul de lucru al centrelor de dializă NephroCare.