Recipes

Ingrediente (6 Porţii)

  • 850g cartofi făinoşi
  • Sare
  • 50 g usturoi sălbatic
  • 100 ml lapte
  • 75 g unt
  • Piper
  • Nucşoară
  • 1 varză (aprox. 800 g)
  • 2 bucăţi praz
  • 1 lingură ulei
  • 1 seminţă de chimion
  • Unt pentru formă
  • 3 ouă
  • 125 ml supă de legume
  • 250 ml frişcă
  • 1 lingură muştar mediu
  • 60 g seminţe de floarea-soarelui
  • 60 g miez de pâine

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii497 kcal
Grăsimi31 g
Sodiu374 mg
Carbohidraţii40 g
Proteine14 g
Fosfor277 mg
Potasiu1,030 mg
Conţinutul de lichid285 ml

Instrucţiuni

1. Curăţaţi cartofii şi fierbeţi-i în apă sărată timp de 25-30 de minute. Apoi, lăsaţi-i să se scurgă şi presaţi-i printr-o presă de cartofi. Curăţaţi usturoiul sălbatic, tăiaţi-l în bucăţele şi faceţi un piure fin cu lapte. Introduceţi laptele, usturoiul şi 15 g unt amestecând în piure. Adăugaţi sare, piper şi nucşoară.

2. Curăţaţi varza între timp, tăiaţi-o în sferturi şi îndepărtaţi-i cotorul. Tăiaţi varza transversal în fâşii de 1 cm lăţime. Curăţaţi prazul şi tăiaţi-l în rondele de 1/2 cm lăţime. Încălziţi 20 g unt şi ulei într-o oală mare. Adăugaţi varza, prazul şi chimionul şi sotaţi în timp ce amestecaţi timp de 3-4 minute. Adăugaţi sare şi piper. Acoperiţi o formă de 1,5 litri cu nişte unt. Puneţi amestecul din varză şi praz în formă.

3. Amestecaţi ouăle, supa de legume, smântâna şi muştarul şi turnaţi peste varză. Umpleţi o pungă de aluat cu cartofii piure şi aşezaţi-o peste amestecul de varză. Zdrobiţi piureul cu o lingură de lemn până devine plat, apoi înţepaţi cu mânerul unei linguri de mai multe ori.

4. Tocaţi mediu seminţele de floarea-soarelui. Topiţi untul rămas într-o tigaie. Adăugaţi seminţele de floarea-soarelui şi miezul de pâine şi amestecaţi. Presăraţi miezul de pâine în mod egal în cratiţă. Într-un cuptor preîncălzit la 200 grade C şi coaceţi la cel mai mic nivel timp de 25-30 minute până se rumenesc. Acoperiţi după 15 minute cu folie de aluminiu dacă este necesar. Lăsaţi cratiţa deoparte timp de 5-7 minute pe un grătar şi apoi serviţi.

Pentru a reduce conţinutul de potasiu, înmuiaţi cartofii înainte de a-i servi.