Recipes

Ramazan Pidesi - Pită turcească

moderată
stadiu CKD: Colesterol
Origine: Turcia

Ingrediente (6 Porţii)

  • 300 ml apă călâie
  • 1/2 cub de drojdie proaspătă (20 g)
  • 1 lg. zahăr
  • 450 g făină
  • 2 lg. sare
  • 2-3 Lg. ulei de măsline
  • 1 gălbenuș de ou
  • Semințe de susan și chimion pentru ornat

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii331 kcal
Grăsimi8 g
Sodiu136 mg
Carbohidraţii53 g
Proteine11 g
Fosfor231 mg
Potasiu233 mg
Conţinutul de lichid45 ml

Instrucţiuni

Amestecați apa, drojdia și zahărul și lăsați-le să stea timp de 10-15 minute, până când începe să se formeze spumă.

Între timp, amestecați făina cu sarea într-un bol mare și faceți o gaură în mijloc. Turnați 1,5 Lg. ulei de măsline și amestecul de drojdie în gaură și frământați un aluat moale.

Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l într-un loc cald pentru aproximativ 45-60 de minute, până când aluatul își dublează volumul.

Puneți aluatul pe o suprafață acoperită cu făină, frământați-l puțin și tăiați-l în două. Formați două pite rotunde, de 15-18 cm în diametru.

Puneți hârtie de copt într-o tavă și presărați puțină făină albă și făină de grâu. Puneți cele două pite în tavă și lăsați-le din nou să se odihnească 30 de minute.

Apoi, formați un grilaj pe suprafața pitei, cu vârfurile degetelor înmuiate în ulei de măsline. Amestecați gălbenușul de ou cu 1,5 Lg. ulei de măsline și aplicați amestecul cu o pensulă pe pite. Ornați cu semințe de susan și chimion după gust.

Coaceți pitele în cuptorul preîncălzit (200°C) aproximativ 20 de minute.

Acoperiți pâinile cu un șervet de bucătărie umed, pentru a le menține calde. Serviți-le calde.

 

Sfaturi nutriţionale

Puneți un bol termorezistent umplut cu apă în cuptor, pentru ca pitele să devină mai fragede.