Alimentația corectă – carduri cu reguli ajutătoare

În weekend …

  • beau o ceaşcă de ceai în locul uneia de cafea, pentru că are mai puţin potasiu.
  • aleg paste sau orez în locul cartofilor.
  • aleg legume fierte şi doar porţii mici de salată.
  • mănânc fructe din compot în locul celor proaspete.
  • evit supele şi sosurile gătite.

Când vreau o gustare …

  • aleg castravete şi morcov.
  • aleg floricele de porumb, covrigei sau biscuiţi nesăraţi.
  • încerc pâine prăjită în loc de chipsuri.
  • iau o bomboană dacă vreau ceva dulce.

Când fac cumpărături …

  • îmi fac o listă cu tot ce îmi trebuie ca să evit tentaţiile.
  • caut mâncare proaspătă, nu gata/semi preparată, de exemplu carne şi cârnaţi direct de la măcelărie.
  • citesc etichetele de pe ambalaj ca să evit „E”-urile şi ingredientele care conţin fosfaţi şi potasiu.

Când gătesc …

  • gătesc mâncare proaspătă cât de des pot.
  • reduc sarea pe cât de mult posibil şi o înlocuiesc cu plante aromatice şi condimente.
  • evit înlocuitorii de sare sau sarea cu sodiu scăzut.
  • folosesc 1/3 frişcă şi 2/3 apă în locul laptelui şi fac cafea proaspătă în locul celei instant, pentru a scădea aportul de potasiu.

Când sunt însetat …

  • beau încet, din căni şi pahare mici.
  • îmi clătesc gura sau fac gargară cu apă călduţă.
  • ţin în gură o jumătate de felie de lamâie (de maxim 4 ori pe zi).
  • folosesc gumă de mestecat fără zahăr.
  • prepar cuburi de gheaţă cu câteva picături de lămâie sau de suc din fructe acrişoare.

Când ies în oraş …

  • iau acasă micul dejun, ca să am suficientă energie.
  • iau la mine o gustare, de exemplu un sandviş.
  • iau cu mine medicamentele, inclusiv chelatorii de fosfaţi.
  • aleg un restaurant unde pot găsi ceva potrivit pentru mine.

Când iau masa …

  • mă asigur că îmi aduce un aport corect de energie.
  • mănânc doar cantităţi mici din mâncărurile nerecomandate.
  • nu adaug sare şi piper.
  • îmi amintesc să iau chelatorii de fosfaţi aşa cum mi s-au prescris.

Când gătesc legumele şi cartofii …

  • feliez sau tai cubulețe legumele, le ţin în apă călduţă două ore şi le gătesc schimbând apa o dată pe parcursul fierberii.
  • arunc apa în care au fiert legumele şi nu o folosesc la prepararea altor mâncăruri sau sosuri.
  • nu adaug sare în apa de fierbere, pentru că acest lucru îngreunează eliminarea potasiului.

În ziua cu şedinţa de dializă …

  • iau 3 mese şi 2 gustări.
  • iau la mine o gustare potrivită, de exemplu un sandviş.
  • e preferabil să mănânc gustarea în primele ore ale şedinţei de dializă.
  • beau maxim o cană de lichide în timpul tratamentului.
  • am grijă de aportul de potasiu şi fosfaţi - ziua cu dializă nu este o excepţie !

Dacă trebuie să iau în greutate …

  • mănânc mâncare bogată în grăsimi.
  • îmi permit să adaug în mâncare o lingură în plus de ulei.
  • prepar gustări cu conţinut energetic ridicat, ca de exemplu clătite sau friganele.
  • adaug o a treia gustare după cină.

Puteți folosi aceste carduri ca memorator pentru aspectele importante ale nutriției. Citiți-le pe toate din când în când. Vă veţi simţi mai sigur şi mai încrezător şi veţi găsi în curând un nou mod de a cumpăra, găti şi mânca absolut normal.

Download - pdf (1 MB)

Subiecte asemănătoare

Rețete pentru o zi

Ziua alimentației corecte – Rețete pentru o zi și sugestii