Îngrijirea cateterului central venos

Cateter venos central

Cateterul venos central, un tip special de cateter intravenos (tub) este indispensabil în centrele de dializă de astăzi. Anumiţi pacienţi încep hemodializa fără un acces vascular permanent - cel mai adesea au un cateter venos central (CVC).

De ce aveţi nevoie de un CVC

Dacă vasele de sânge ale unui pacient sunt deteriorate sau foarte fragile, nu se poate crea o fistulă. CVC-urile sunt utilizate pentru tratamente de urgenţă deoarece accesul vascular este în acest caz foarte rapid. Dacă un cateter central venos este cea mai bună variantă pentru hemodializă, medicul sau chirurgul îl va introduce într-o venă centrală - o venă jugulară (aflată la gât), o venă subclavă (piept) sau o venă femurală (zona inghinală).

Cateterele venoase centrale oferă acces imediat la sistemul circulator. Pacienţii cu CVC le apreciază pentru că îşi pot mişca braţele şi palmele în timpul dializei, şi sunt evitate înţepăturile cu acul. Totuşi, o complicaţie pe termen lung a cateterelor - în special a celor plasate în vena subclavie - este faptul că vasul de sânge adesea se îngustează anormal (stenoză). CVC-urile prezintă şi un risc mai mare de infecție, iar pacienţii trebuie să acorde o mare atenție igienei zilnice, mai ales dacă practică înotul sau dacă fac frecvent baie. Uneori, un CVC face dificilă obţinerea unor fluxuri sanguine mari, ceea ce poate scădea eficienţa eliminării toxinelor.

Îngrijirea CVC

Îngrijirea CVC este de obicei făcută de asistente. Locul de ieşire al cateterului trebuie curăţat după fiecare dializă. Asistenta medicală trebuie să poarte echipament de protecţie personală. Pacientul trebuie să poarte o mască în timpul schimbării pansamentului şi la fiecare deschidere a cateterului, cum ar fi în timpul procedurilor de conectare şi deconectare. Suturile pentru cateterele non-tunelate trebuie lăsate la locul lor atâta timp cât cateterul este introdus. Dacă aveţi un cateter tunelat, suturile trebuie îndepărtate după ce manşeta cateterului s-a vindecat.