Pentru a îmbunătății experiența dumneavoastră ca utilizator al site-ului și pentru a vă furniza cele mai bune servicii Nephrocare utilizează pe website-ul său cookies. Prin continuarea activității pe acest site, ne dați consimțământul de a utiliza cookies. Pentru detalii accesați Politica de confidențialitate.

Acces vascular

Accesul vascular - linia ta vitală

Înainte de a începe hemodializa aveţi nevoie de un punct de acces vascular. Acesta este un punct pe unde se scoate şi apoi se reîntoarce sângele în corp în timpul ședinței de dializă. Pentru ca în timpul hemodializei, să se curețe o cantitate suficientă de sânge, accesul vascular trebuie să permită debite mari de sânge.

Cel mai comun punct de acces permanent pentru un pacient hemodializat este o fistulă arterio-venoasă (FAV). O fistulă este realizată sub piele prin unirea unei vene cu o arteră. Aceasta creşte cantitatea de sânge ce curge prin venă şi întăreşte vena, facilitând introducerea repetată a acelor pentru tratatmentul de dializă.

Procesul prin care fistula se întăreşte şi devine suficient de mare pentru introducerea acului se numește maturare. În general, aceasta durează între patru şi şase săptămâni.

O alternativă la fistulă este grefa. O grefă se realizează prin conectarea unei artere şi a unei vene printr-un material sintetic. După operaţie, grefa poate fi utilizată pentru dializă după 3-4 săptămâni.

Ambele tipuri de acces vascular sunt realizate de un doctor în sala de operaţii. Un acces vascular bun stă la baza unui tratament de hemodializă de calitate superioară şi are o contribuție majoră la bunăstarea dumneavoastră ulterioară - de aceea este adesea denumită "linia vitală"!

Durata de viață a FAV poate fi prelungită dacă aveți grijă de ea. Acest lucru se realizează prin respectarea igienei şi monitorizarea regulată a accesului vascular (de ex. ascultând sunetul fluxului sanguin) şi utilizând programe de supraveghere pentru evaluarea suplimentară a accesului vascular.

Subiecte asemănătoare

Îngrijirea fistulei

Fistula dumneavoastră este considerată linia vitală iar dumneavoastră puteţi juca un...