Luați-vă medicamentele

Persoanele dializate pot avea nevoie de medicamente pentru a-şi completa tratamentul şi a reduce simptomele bolii. Pe unele dintre acestea le puteţi primi în timpul ședinței de hemodializă iar pe altele le veţi lua acasă. Trebuie să luaţi medicamentele la orele şi în modul indicat de medic pentru a preveni efectele secundare nedorite. Principalele medicamente indicate pentru pacienţii cu boala renală cronică sunt:

În centrul de dializă:

Eritropoietină (EPO): Un hormon ce stimulează producţia de globule roşii şi este administrat pentru a trata anemia asociată cu boala renală cronică. O veţi primi în centrul de dializă dacă faceţi hemodializă iar dacă sunteţi tratat prin dializă peritoneală (DP), vă veți administra medicamentul acasă.

Fier: Se folosește în tratamentul anemiei (scăderea globulelor roşii). Dacă faceți hemodializă, s-ar putea să primiţi fier în timpul dializei. Dacă faceți DP, vi se pot prescrie pastile pentru acasă.

Vitamina D: În funcţie de stadiul bolii renale cronice, rinichii nu mai reuşesc să sintetizeze această vitamină care controlează producţia de hormon paratiroidian (un hormon ce reglează nivelul de calciul şi fosfor în sânge). Vitamina D poate fi administrată atât oral cât și intravenos, în timpul hemodializei.

Acasă

Chelatorii de fosfați: Aceştia sunt tablete sau capsule ce reglează nivelurile de calciu şi fosfați din sânge; variațiile acestora determină adesea mâncărimi, modificări osoase şi calcifierea arterelor şi a venelor. Chelatorii de fosfați blochează absorbția de fosfați din alimente în interiorul tubului digestiv, deci este important să îi luaţi conform prescripţiei medicale și a prospectului.

Medicamente antihipertensive: Acestea sunt medicamente ce ajută la controlul presiunii sanguine. Este important să le luaţi conform indicaţiilor medicului. Administrarea înainte de ședința de dializă poate duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale în timpul tratamentului, ceea ce poate produce ameţeală sau chiar pierderea cunoștintei.

Alte vitamine: Vitamina B sau acidul folic. Uneori ar trebui luate fie pentru că nivelurile sunt mai reduse la pacienţii cu boală renală, fie pentru că nivelurile sangvine scad în timpul dializei.