Ştiri

10 MARTIE 2022 – ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI

Anual, în cea de-a doua joi a lunii martie sărbătorim Ziua Mondială a Rinichiului. Campaniile desfășurate cu această ocazie în întreaga lume își propun să atragă atenția asupra importanței menținerii sănătății rinichilor și să reducă frecvența și impactul bolii cronice de rinichi.

Tema din acest an este un apel la acțiune, care are drept scop reducerea decalajului de cunoștințe despre boala cronică de rinichi, sensibilizarea populației privind riscul de boală renală și întelegerea importanței depistării precoce și a efectuării controalelor periodice.  

Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi  poate fi tratată. Astfel se reduce riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de această afecțiune.

În prezent, în întreaga lume, 850 de milioane de persoane suferă de boală cronică de rinichi și peste 2 milioane de persoane urmează un tratament de dializă sau au suferit un transplant de rinichi.

Natura în mare parte silențioasă a bolii de rinichi și lipsa semnelor și simptomelor în stadiile incipiente, impun respectarea unor reguli pentru reducerea riscului de apariție a bolii cronice de rinichi și de depistare precoce a acesteia:

  • Fii activ și menține-te în formă prin exerciții fizice și mers pe jos
  • Controlează periodic nivelul glicemiei și tratează diabetul
  • Verifică periodic tensiunea arterială și tratează hipertensiunea
  • Mănâncă sănătos și menține o greutate normală
  • Consumă o cantitate corespunzătoare de lichide
  • Nu lua frecvent medicamente eliberate fără prescripție medicală
  • Verifică periodic funcția renală, mai ales dacă ai factori de risc cum ar fi: diabet, hipertensiune arterială, ești supraponderal, ai în familie cazuri de boală de rinichi

Fresenius NephroCare sprijină această inițiativă de creștere a educației medicale privind boala cronică de rinichi. Astfel, în cabinetele de nefrologie din București, Craiova, Cluj, Ploiești și Suceava medicii vă oferă toate informațiile necesare și vă asigură consultații de specialitate:

Cabinetul de nefrologie Fresenius București: Str. Jiului nr. 140, sector 1

Cabinetul de nefrologie Fresenius Craiova: Calea Unirii nr. 143

Cabinetul de nefrologie Fresenius Cluj: Str. Ana Aslan nr. 40

Cabinetul de nefrologie Fresenius Ploiești: Str. Avram Iancu nr. 4

Cabinetul de nefrologie Fresenius Suceava: Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 21