Diabetul & Alimentația corectă

muesli
Dieta şi nutriţia diabetică

Deși sunteti pacient diabetic dializat, dieta dumneavoastră poate conţine în continuare alimente delicioase şi hrănitoare. Dacă ştiţi ce nevoi are organismul, ştiţi ce să mâncaţi. Şi dacă alegeţi alimentele corecte, viaţa dumneavoastră poate fi mai bună. Câteva schimbări simple în ceea ce mâncaţi vă va face viaţa cu dializă şi diabet mai uşoară şi vă veţi putea bucura la maxim de ea.

 

Tot ce trebuie să faceţi este să respectaţi cinci sugestii nutriţionale de bază, să respectaţi nişte sfaturi simple privind consumul de carbohidraţi (glucide) şi să monitorizaţi regulat nivelul glucozei în sânge.

Țineți evidența glucidelor

Funcţia principală a glucidelor este stocarea energiei în corp. Unii, precum cei din zahăr, sunt absorbiţi imediat alţii, mai complecşi, se descompun mai greu, furnizând energie pe o perioadă mai lungă. Toate alimentele ce conţin glucide (de ex. pâine, cereale, paste, orez, legume cu amidon, fructe, sucuri şi multe deserturi fără zahăr) cresc nivelurile de glucoză în sânge, aşadar este important să vă le consumați cu atenţie. Încercaţi să mâncaţi la fiecare trei ore în timpul zilei (mese şi gustări). O gustare înainte de culcare (cu conținut proteic) va ajuta la stabilizarea glicemiei pe timpul nopţii!

Ca diabetic, este important să învăţaţi să recunoaşteţi alimentele ce conţin glucide şi să puteţi estima cantităţile. În acest fel, cantitatea totală de glucide consumate va fi echilibrată de medicație şi de intensitatea activității fizice. Nutriţionistul dumneavoastră probabil v-a învăţat sistemul de numărare a glucidelor, util pentru a controla consumul de carbohidraţi.

Există alimente pe care ar trebui să le evit?

O sursă importantă de glucide din dietă sunt cerealele şi produsele pe bază de cereale precum pâine, prăjituri sau muesli. Dacă nivelul de fosfaţi o permit, alegeţi produse cu cereale integrale (de ex. grâu şi secară) pentru că aici conţinutul ridicat de fibre crează sațietate şi pentru că absorbţia este mai lentă, creșterea glicemiei fiind mai lentă. Cantităţi mici de ovăz sunt de asemenea utile.

Acelaşi lucru este valbil şi pentru legumele proaspete, cartofi, leguminoase, paste, lapte şi anumite fructe. Toate acestea au un "index glicemic" mai mic, prin acesta înțelegându-se  rapiditatea cu care aceste alimente cresc glicemia. Vă rugăm să reţineţi că anumite fructe dulci precum strugurii au un index glicemic destul de mare.

Deşi în trecut zahărul de masă (sucroza) era tabu pentru diabetici, astăzi, o cantitate mică de zahăr "ambalat" de ex. sub formă de ciocolată, este adecvat ocazional. Cel mai bine este să evitați băuturile dulci şi alimentele cu conţinut mare de zahăr, pentru că zahărul este absorbit rapid şi poate duce la creşterea rapidă a glicemiei.

Reţineţi:

  • glucidele cresc nivelul de glucoză din sânge
  • ține-ti evidența consumului prin numărarea carbohidraţilor
  • în loc de băuturi dulci alegeţi apa şi ceaiurile din plante sau fructe în cantităţile recomandate
  • consumaţi mai puţine cereale rafinate şi, pe cât posibil, alegeţi alimente cu un index glicemic scăzut (GI)

Monitorizaţi glicemia (glucoza din sânge)

Diabetul se caracterizează print-un nivel crescut al glicemiei. În mod normal, glicemia este controlată de un hormon numit insulină, produs de pancreas. În timpul digestiei, multe alimente se transformă în glucoză şi se absorb din tubul digestiv în sânge. Insulina ajută la trecerea glucozei din sânge în celule, unde este utilizată ca sursă de energie. În diabet, pentru că nu există suficientă insulină, sau pentru că celulele nu mai răspund la insulină, organismul nu poate utiliza complet glucoza din sânge. Dacă nu este tratat, acest nivel crescut de zahăr în sânge (hiperglicemie) poate duce la comă diabetică.

Pacienții diabetic trebuie sa-și monitorizeze glicemia utilizând un aparat special. Dacă nu aveţi unul, consultaţi-vă medicul. Cel mai simplu test vă va indica dacă nivelurile de glucoză din sânge sunt în intervalul acceptabil. Medicul va efectua un alt test ce măsoară nivelul mediu de glucoză în sânge pe o perioadă de trei luni. Rezultatele vă arată cât de bine vă controlaţi diabetul.

Uneori mi-e atât de sete...

Ştiaţi că hiperglicemia necontrolată poate creşte senzația de sete? Vă rugăm să reţineţi că în calitate de pacient dializat, trebuie să fiţi atent la cantitatea de lichide consumată. Consumând prea multe lichide puteți obține o stare de hiper-hidratare, care poate avea efecte negative asupra sistemului circulator. Verificarea și controlul glicemiei, vă vor ajuta să gestionați senzația de sete și consumul de lichide. Nutriţionistul vă va recomanda cantitatea permisă de lichide.

Am nevoie de vitamine suplimentare?

Un consum adecvat de vitamine este esenţial pentru diabetici, pentru că vitaminele pot absorbi anumite substanţe dăunătoare din sânge. Verificaţi recomandările celor 5 obiceiuri alimentare şi luaţi acele vitamine recomandate de doctor.

Reţineţi:

  • monitorizaţi regulat glicemia
  • hiperglicemia vă va produce sete, încercaţi să o controlaţi
  • verificaţi consumul admis de lichide cu nutriţionistul sau nefrologul
  • exerciţiile fizice regulate vă ajută să evitați creșterile bruște ale glicemiei
Subiecte asemănătoare

Pacienţii dializaţi au nevoi nutriţionale mai speciale decât ale celorlalte persoane.