Funcţia principală a glucidelor este stocarea energiei în corp. Unii, precum cei din zahăr, sunt absorbiţi imediat alţii, mai complecşi, se descompun mai greu, furnizând energie pe o perioadă mai lungă. Toate alimentele ce conţin glucide (de ex. pâine, cereale, paste, orez, legume cu amidon, fructe, sucuri şi multe deserturi fără zahăr) cresc nivelurile de glucoză în sânge, aşadar este important să vă le consumați cu atenţie. Încercaţi să mâncaţi la fiecare trei ore în timpul zilei (mese şi gustări). O gustare înainte de culcare (cu conținut proteic) va ajuta la stabilizarea glicemiei pe timpul nopţii!
Ca diabetic, este important să învăţaţi să recunoaşteţi alimentele ce conţin glucide şi să puteţi estima cantităţile. În acest fel, cantitatea totală de glucide consumate va fi echilibrată de medicație şi de intensitatea activității fizice. Nutriţionistul dumneavoastră probabil v-a învăţat sistemul de numărare a glucidelor, util pentru a controla consumul de carbohidraţi.
Există alimente pe care ar trebui să le evit?
O sursă importantă de glucide din dietă sunt cerealele şi produsele pe bază de cereale precum pâine, prăjituri sau muesli. Dacă nivelul de fosfaţi o permit, alegeţi produse cu cereale integrale (de ex. grâu şi secară) pentru că aici conţinutul ridicat de fibre crează sațietate şi pentru că absorbţia este mai lentă, creșterea glicemiei fiind mai lentă. Cantităţi mici de ovăz sunt de asemenea utile.
Acelaşi lucru este valbil şi pentru legumele proaspete, cartofi, leguminoase, paste, lapte şi anumite fructe. Toate acestea au un "index glicemic" mai mic, prin acesta înțelegându-se rapiditatea cu care aceste alimente cresc glicemia. Vă rugăm să reţineţi că anumite fructe dulci precum strugurii au un index glicemic destul de mare.
Deşi în trecut zahărul de masă (sucroza) era tabu pentru diabetici, astăzi, o cantitate mică de zahăr "ambalat" de ex. sub formă de ciocolată, este adecvat ocazional. Cel mai bine este să evitați băuturile dulci şi alimentele cu conţinut mare de zahăr, pentru că zahărul este absorbit rapid şi poate duce la creşterea rapidă a glicemiei.