Al patrulea obicei alimentar bun

Controlaţi activ aportul de fosfaţi

Fosfaţii sunt importanţi pentru organism, pentru oase tari, dinţi puternici şi pentru activitatea musculară. Dar ca şi în cazul potasiului, nivelurile prea mari în sânge nu sunt benefice.

Cum pot să le evit?

Din păcate, nu există diete fără fosfaţi. De fapt, există o strânsă legătură între fosfaţi şi proteine, iar proteinele au un rol important în organism, intrând, de exemplu, în compoziţia muşchilor. Lactatele au un conţinut mare de proteine şi fosfaţi.

Asta înseamnă că ar trebui să mănânce mai puțin de proteine?

Întrucât proteinele sunt foarte importante, nu trebuie să le evitaţi sau să le restricţionaţi, în special pe cele din carne şi peşte. Dar un singur lucru pe care puteţi şi trebuie să-l faceţi este să ţineţi sub control cantitatea ingerată prin evitarea pe cât posibil a alimentelor procesate. Mulţi aditivi, în special cei cu „E”-uri, conţin un nivel crescut de fosfaţi.

În magazin cum să aleg? Ce să cumpăr? Cum să gătesc ce am cumpărat?

Suntem toţi obişnuiţi să cumpărăm alimente gata preparate. Ca să evitaţi fosfaţii trebuie să cumpăraţi alimente proaspete şi, în consecinţă, să petreceţi mai mult timp în bucătărie gătindu-le, în loc să încălziţi ceva sau doar să deschideţi un pachet.

De exemplu, deserturile sunt de obicei făcute cu lapte praf care conţine mulţi fosfaţi. O şmecherie simplă pentru prepararea desertului este să folosiţi 1/3 smântână şi 2/3 apă în loc de lapte; conţinutul de fosfaţi va fi considerabil mai mic.

Un alt exemplu: cârnaţii. Nu toţi cârnaţii conţin mulţi fosfaţi. Dacă aveţi posibilitatea să cumpăraţi cârnaţi proaspeţi de la măcelărie, cereţi întotdeauna cârnaţi în care s-au adăugat puţini fosfaţi sau deloc. De asemenea, înlocuiţi praful de copt cu bicarbonat de sodiu.

Ce medicament mă poate ajuta?

Dacă doctorul v-a prescris chelatori de fosfaţi, acesta este de fapt cel mai Important mod de a controla nivelul de fosfaţi absorbiţi din alimente. De câte ori mâncaţi ceva cu conţinut mare de fosfaţi trebuie să luaţi chelatorii de fosfaţi, de regulă împreună cu alimentele. Luaţi chelatorii de fosfați aşa cum vi s-au prescris, ca să fiţi siguri că sunt eficienți.

Rețineți:

  • nu evitaţi fosfaţii, ci controlați cantitatea ingerată
  • treceţi de la alimente procesate la mâncare preparată acasă
  • dacă alegeţi alimente procesate, evitaţi „E”-urile
  • luaţi chelatorii de fosfaţi conform prescripţiei medicale
Subiecte asemănătoare

Vitamins are essential for functions such as energy, growth and repair.