Stadiu incipient

Doctor luând presiunea sangvină a unei femei

Majoritatea oamenilor în stadiu incipient (BCR 1, 2 şi 3a) nu are aproape deloc simptome sau are simptome nespecifice, ceea ce face dificilă depistarea BCR.

Totuşi, un tratament adecvat în aceste stadii incipiente ale BCR poate preveni sau cel puţin poate încetini avansul bolii. Din acest motiv este important să vă cunoaşteţi stadiul bolii, simptomele aferente şi ce puteţi face.

BCR stadiul 1

În BCR stadiul 1, rata de filtrare glomerulară (RFG) este la un nivel normal sau crescut, de 90 ml/min şi peste. Stadiul 1 este cea mai uşoară formă de BCR şi poate trece nedetectat pentru că cei afectaţi nu prezintă semne de boală sau simptome.

BCR stadiul 2

O persoană cu BCR stadiu 2 suferă de o deteriorare a rinichilor care creează o uşoară scădere a ratei de filtrare glomerulară (RFG) la un nivel de 60-89 ml/min. Chiar şi în acest stadiu, de regulă nu există simptome care să indice faptul că rinichii sunt afectaţi.

BCR stadiul 3a

O persoană cu BCR stadiul 3 are rinichii moderat afectaţi. Stadiul 3 al BCR este împărţit în stadiile 3a şi 3b. În stadiul 3a, rata de filtrare glomerulară (RFG) este scăzută la un nivel de 45-59 ml/min. Chiar şi în acest stadiu, de regulă nu există simptome care să indice faptul că rinichii sunt afectaţi.

Ce ar trebui să ştiu?

În stadiul incipient este foarte important să se încetinească progresia BCR şi să se reducă riscul altor complicaţii. În timpul stadiilor 1, 2 şi 3a ale BCR tratamentul conservator precum un stil de viaţă sănătos, o dietă specială şi medicamentaţie pot fi suficiente pentru a opri sau cel puţin a încetini progresia. Un nutriţionist vă poate ajuta să înţelegeţi ce alimente să evitaţi şi care sunt bune pentru dumneavoastră.

Nutriţia pentru pacienţii cu boală renală cronică (BCR)

Doctorul dumneavoastră va face tot posibilul pentru a identifica şi a trata boala renală. Acesta vă va prescrie medicamente care să vă ajute în probleme precum hipertensiune şi retenţie de apă. Hipertensiunea poate apărea chiar şi în stadiul 1 al BCR. Vă rugăm să vă consultaţi medicul pentru a vă verifica tensiunea regulat.

Ce pot face?

Următoarele măsuri preventive vă pot ajuta să vă protejaţi rinichii şi să le menţineţi funcţia:

 • Aflaţi totul despre BCR şi cum puteţi încetini progresia acesteia.
 • Vizitaţi-vă medicul regulat.
 • Luaţi toate medicamentele prescrise. Acestea sunt foarte importante pentru sănătatea şi bunăstarea dumneavoastră. În special în cazul diabetului şi/sau al hipertensiunii trebuie să deţineţi controlul şi să urmaţi tratamentele prescrise.
 • Boala renală poate fi cauzată de o predispoziţie ereditară, care trebuie explicată de medic.
 • Dacă observaţi vreo schimbare în tiparul de urinare (schimbarea texturii, dificultăţi de micţionare), informaţi-vă medicul.
 • Analizaţi medicaţia pentru a vă asigura că vi s-au prescris acele medicamente care vă solicită cel mai puţin rinichii.
 • Mâncaţi sănătos (consultaţi un nutriţionist pentru recomandări specifice).
 • Lăsaţi-vă de fumat.
 • Reduceţi consumul de alcool.
 • Menţineţi o greutate corporala optimă (eventual slăbiţi)
 • Menţineţi-vă în formă prin exerciţii fizice regulate.
Subiecte asemănătoare

În stadiul terminal al BCR (3b, 4, 5), funcţionarea rinichilor este foarte redusă.

Respectarea unei nutriţii bine echilibrate este foarte importantă şi poate ajuta la încetinirea progresiei bolii