Transplantul

Transplantul este un subiect important pentru mii de persoane din întreaga lume cu boală cronică de rinichi. Celor care primesc un rinichi donat, transplantul le oferă şansa unei vieţi mai libere şi cu mai puţine restricţii de dietă. Este un subiect complex ce necesită o informare amplă, timp şi analiză înainte de a lua cea mai bună decizie.

Ce este transplantul de rinichi?

În centrele de dializă Fresenius, mulţi pacienţi cu boală cronică de rinichi sunt candidaţi adecvaţi pentru transplant, însă nu toţi. Aşadar, dacă doriţi să analizaţi transplantul ca opţiune de tratament, primul pas este să discutaţi situaţia dvs.cu medicul nefrolog. Acesta va evalua un număr de aspecte ale stării dumneavoastre generale de sănătate şi a rinichiului înainte de a vă face o recomandare.

Dacă nefrologul decide că sunteţi un bun candidat, atunci va trebui să efectuaţi toate examinările şi testele necesare.

Compatibilitatea este esenţială

Pentru un transplant reuşit, primitorul şi donatorul trebuie să fie compatibili. Aceasta înseamnă că ambele părţi trebuie să aibă o grupă sanguină compatibilă şi ţesuturi asemănătoare, ceea ce reduce riscul de respingere a rinichiului donatorului de către corpul primitorului. Înainte de operaţie, se vor efectua mai multe teste de laborator pentru verificarea compatibilităţii.

Primirea unui rinichi

Există două modalităţi de a primi un rinichi donat: de la o persoană în viaţă sau de la una decedată. Donatorii în viaţă sunt de obicei rude - unul dintre părinţi sau un frate - sau cineva apropiat, cum ar fi un prieten sau soţul/soţia.

Avantajul principal al primirii unui rinichi de la o persoană în viaţă este timpul economisit. De îndată ce găsiţi pe cineva compatibil, care doreşte să doneze, procesul de transplantare poate începe.

Decizia de a dona un rinichi necesită o analiză atentă. Donatorul trebuie să fie conştient de riscurile asociate operaţiei de îndepărtare a unui rinichi sănătos şi să ştie că este necesară o monitorizare post-operatorie, pentru a ne asigura că rinichiul rămas filtrează în mod adecvat reziduurile.

În schimb, primirea unui rinichi de la un donator decedat, care de obicei provine de la cineva care a suferit un accident, necesită răbdare.

După înregistrarea numelui pe lista naţională de aşteptare pentru transplant, nu există nicio regulă privind durata până la găsirea unui rinichi compatibil.

Uneori aşteptarea e scurtă. Însă, în mod realist, s-ar putea să aşteptaţi câţiva ani - deşi timpul mediu de aşteptare diferă de la ţară la ţară.

În sala de operaţie

După ce s-a găsit un donator de rinichi, pasul următor este operaţia. Pentru că organele sunt foarte sensibile, operaţia trebuie să aibă loc cât mai repede posibil după găsirea rinichiului.

După o verificare finală a rinichiului, operaţia poate începe. Atâta timp cât proprii rinichi nu determină o infecţie, chirurgul va alege de regulă să îi lase în corp. Noul rinichi sănătos va fi plasat lângă aceştia, în abdomen, şi va fi conectat la artera şi vena renală. Aceasta permite sângelui să înceapă să circule prin rinichi iar corpul poate începe să producă urină.

Complicaţii posibile

Pentru a lua o decizie privind transplantul, trebuie să cunoașteți riscurile potenţiale. Primirea unui rinichi donat se asociază cu trei probleme principale: respingerea, funcţionarea şi durata de viaţă a organului transplantat.

După transplant, va trebui să luaţi anumite medicamente, inclusiv imunosupresoare ce reduc riscul de respingere. Este esenţial să luaţi toate medicamentele prescrise de nefrolog pentru a reduce acest risc la minim. Totuşi, pentru că aceste medicamente vă suprimă sistemul imunitar, este esenţial să aveţi foarte mare grijă de dumneavoastră după operaţie.

În ceea ce priveşte funcţionalitatea, anumiţi rinichi donaţi încep să funcţioneze imediat, pe când alţii abia după câteva zile. Dacă vă încadraţi în al doilea grup, s-ar putea să aveţi nevoie de dializă până când noul rinichi va funcţiona normal. Acest lucru este obişnuit şi nu este un motiv de îngrijorare cu privire la succesul transplantului.

În final, rinichiul donat rezistă în medie 10-15 ani pentru că funcţia renală scade în timp. După această perioadă aveţi opţiunea de a reveni la dializă sau de a aştepta un nou transplant renal.

Deşi complicaţiile pot apărea, încercaţi să nu vă faceţi dinainte grij în acest sens. Nefrologul vă va oferi cel mai bun tratament înainte, în timpul şi după transplant şi ar trebui să îi adresaţi eventualele întrebări sau îngrijorări.

Luarea unei decizii corecte

Transplantul este un subiect extrem de personal la care ar trebui să vă gândiţi bine şi îndelung. Începeţi eventual printr-o evaluare a propriei situaţii împreună cu nefrologul. Dacă stabiliţi de comun acord că transplantul este o opţiune și nu aveți un donator în viață,  vă puteţi înscrie pe lista de transplant. În timp ce așteptați puteţi regândi decizia. O discuție privind avantajele şi dezavantajele transplantului v-ar putea ajuta să luaţi o decizie.

Între timp, fiţi siguri că aveţi parte de întregul ajutor al echipei NephroCare. Indiferent ce se întâmplă, vom fi alături de dumneavoastră pentru a vă oferi cea mai bună îngrijire prin dializă - dacă, unde şi când aveţi nevoie de noi. Oferim de asemenea pacienţilor asistenţă şi sfaturi cu privire la transplant.

În secţiunea cu relatări ale pacienţilor noştri puteți cunoaște povestea unui pacient de etnie maghiară care a primit un transplant renal şi care ne povestește experienţa sa.

Subiecte asemănătoare

Am adunat câteva dintre cele mai captivante povești ale pacienților noștri.