Nutriţia pentru pacienţii hemodializați

Cele cinci obiceiuri alimentare bune

Primul obicei alimentar bun:

Asiguraţi un aport energetic suficient.

Al doilea obicei alimentar bun:

Controlaţi cantitatea de lichide consumate şi folosiţi plantele aromatice şi condimentele în locul sării.

Al treilea obicei alimentar bun:

Gătiţi corect alimentele, pentru a le reduce conţinutul de potasiu.

Al patrulea obicei alimentar bun:

Controlaţi activ aportul  de fosfaţi.

Al cincilea obicei alimentar bun:

Asiguraţi-vă aportul de vitamine.

Da, într-adevăr aveţi nevoi nutriţionale speciale comparativ cu ceilalţi oameni, dar nu trebuie să vă gândiţi că nu puteţi să vă bucuraţi de o mâncare bună. Această pagină vă va demonstra că se poate şi vă va da o mulţime de exemple şi de sugestii pentru a vă alimenta corect și a vă simți bine.

Veți vedea că este o ecuaţie simplă: dacă mâncaţi corect, vă simţiţi bine. Dacă ştiţi de ce anume are nevoie organismul, ştiţi şi ce să mâncaţi, iar dacă faceţi alegerile potrivite, viaţa va fi mai bună.

O să vedeţi: făcând câteva schimbări în obiceiurile alimentare puteţi să vă bucuraţi mai mult de viaţă şi să aveţi o viaţă mai uşoară chiar dacă faceţi dializă. Singurul lucru necesar este să vă însuşiţi cele cinci obiceiuri alimentare de bază. Această pagină vă va ajuta să le descoperiţi.

Veţi afla cele cinci reguli nutriţionale importante şi veţi găsi exemple de planificare corectă a meselor. Veţi afla ce elemente nutritive se află în ce alimente şi ce înseamnă ele pentru dietă, iar setul de carduri ajutătoare pe care le puteţi lua cu dumneavoastră o să vă facă viaţa mai uşoară.

Sugestiile din această pagină sunt de ajutor în alegerea şi prepararea mâncării  și dacă sunteţi diabetic. Desigur, planul individual de nutriţie pregătit de nutriţionist sau de medicul dumneavoastră rămâne cel mai important ghid.

Mâncați corect, ușurați-vă viața. O puteți face.

Notă: Întrebaţi întotdeauna medicul dumneavoastră despre deciziile legate de nutriţie; această broşură nu înlocuieşte o consultaţie de specialitate. Toate recomandările se bazează pe Ghidurile europene de bună practică în nutriţie. Sursa: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [suppl.2]: ii45-ii87,doi: 10.1093/ndt/gfm020. Autori: Denis Fouque şi alţii.
Pentru simplificare, în această broşură termenii fosfaţi şi fosfor au acelaşi înţeles.