Stadiu terminal

Doctor înmânând o reţetă pacientului
În stadiul terminal al BCR (3b, 4, 5), funcţionarea rinichilor este foarte redusă

Din cauza faptului că rinichii dumneavoastră îşi pierd capacitatea de a-şi exercita toate funcţiile importante, apa corporală în exces şi reziduurile încep să se acumuleze în sânge. Aceasta se numeşte uremie.

 

În acest stadiu terminal al BCR, este important să faceţi tot posibilul să încetiniţi progresia spre o disfuncţie renală totală. Dacă rinichiul nu mai funcţionează, adică dacă funcţia rinichiului este redusă la mai puţin de 10 - 15% din funcţia renală normală, pierderea trebuie suplinită prin dializă sau transplant renal. Nivelul RFG de la care este necesară inceperea dializei depinde de mulţi factori (de ex. boală renală existentă, malnutriţie, simptome uremice etc.). Vă rugăm să urmaţi sfaturile medicului.

BCR stadiul 3b

Stadiul 3 al BCR este împărţit în stadiile 3a şi 3b. Stadiul 3b aparţine stadiilor terminale ale BCR. O persoană cu BCR stadiul 3 are rinichii moderat afectaţi şi RFG este la 30-44 ml/min.

Simptomele şi semnele frecvente ce pot să apară în acest stadiu al BCR pot include: scăderea numarului de celule sangvine, malnutriţie, dureri osoase, furnicături sau amorţire a nervilor, dificultăţi de concentrare, sentiment general de diminuare a stării de bine.

BCR stadiul 4

În stadiul 4 al BCR, afectarea rinichiului este foarte avansată ducând la o RFG de doar 15-30 ml/min. Pe lângă simptomele prezentate anterior, unele dintre cele mai frecvente simptome în stadiul 4 al BCR sunt: boala osoasă, picioare agitate, mâncărime la nivelul pielii şi anemie. Anemia înseamnă că aveţi insuficiente globule roşii, ceea ce poate cauza oboseală, dificultăţi de concentrare, pierderea apetitului, umflături, în special la picioare şi în jurul ochilor, respiraţie scurtă şi piele palidă.

BCR stadiul 5

O persoană cu BCR în stadiul 5 suferă de o afectare renală ce duce la o RFG de 15 ml/min sau mai puţin. Rinichii şi-au pierdut aproape complet capacitatea de a funcţiona eficient. Eventual, boala renală a redus funcţiile rinichiului la un nivel la care devine necesară o terapie de substituţie.

Ce ar trebui să ştiu?

În stadiul terminal al BCR, este important să faceţi tot posibilul să încetiniţi progresia spre o disfuncţie renală totală. Dieta corectă şi tratamentul corespunzător sunt mai importante ca niciodată.

BCR Nutriţie

În plus, ar trebui să începeţi să vă gândiţi la terapia de substituţie renală; să aflaţi din timp despre diversele opţiuni disponibile pentru a putea face pregătirile necesare. Există trei opţiuni de tratament diferite disponibile pentru înlocuirea parţială sau totală a funcţiei renale:

Transplantul renal
Dializă peritoneală

Ce pot face?

Pentru a întârzia substituţia renală cât mai mult posibil şi în acelaşi timp să vă păstraţi disponibile toate opţiunile, puteţi face următoarele:

  • Vizitaţi regulat medicul nefrolog.
  • Vizitaţi medicul dacă apar modificări în starea de sănătate (de ex. simptome asemănătoare cu ale răcelii sau gripei, simptome neobişnuite, noi sau înrăutăţite).
  • Aflaţi mai multe despre diversele terapii de substituţie renală şi, împreună cu medicul, stabiliţi care este cea mai potrivită pentru dvs. Începeţi la timp pregătirile necesare.
  • Luaţi toate medicamentele conform prescripţiei. Acestea sunt foarte importante pentru sănătatea şi bunăstarea dumneavoastră. În special în cazul diabetului şi/sau al hipertensiunii trebuie să deţineţi controlul şi să urmaţi tratamentele prescrise.
  • Ajustaţi-vă dieta (consultaţi un nutriţionist pentru recomandări specifice).
  • Lăsaţi-vă de fumat.
  • Reduceţi consumul de alcool.
  • Menţineţi-vă în formă prin exerciţii fizice regulate.
  • Aflaţi la ce schimbări de stil de viaţă trebuie să vă aşteptaţi şi puneţi întrebări.
  • Participaţi activ la îngrijirea dumneavoastră.
Subiecte asemănătoare

Aflaţi elemente fundamentale despre rinichi: care sunt funcţiile rinichiului, ce se întâmplă când rinichii nu mai funcţionează, factorii de risc şi simptomele şi ce se poate face când rinichii nu mai funcţionează.

În prezent există multe centre private și publice care oferă tratamente de dializă.