Acces vascular

Accesul vascular - linia ta vitală

Înainte de a începe hemodializa aveţi nevoie de un punct de acces vascular. Acesta este un punct pe unde se scoate şi apoi se reîntoarce sângele în corp în timpul ședinței de dializă. Pentru ca în timpul hemodializei, să se curețe o cantitate suficientă de sânge, accesul vascular trebuie să permită debite mari de sânge.

Cel mai comun punct de acces permanent pentru un pacient hemodializat este o fistulă arterio-venoasă (FAV). O fistulă este realizată sub piele prin unirea unei vene cu o arteră. Aceasta creşte cantitatea de sânge ce curge prin venă şi întăreşte vena, facilitând introducerea repetată a acelor pentru tratamentul de dializă.

Procesul prin care fistula se întăreşte şi devine suficient de mare pentru introducerea acului se numește maturare. În general, acest proces durează între patru şi şase săptămâni.

O alternativă la fistulă este grefa. O grefă se realizează prin conectarea unei artere şi a unei vene printr-un material sintetic. Grefa poate fi utilizată pentru dializă după 3-4 săptămâni de la operație.

Ambele tipuri de acces vascular sunt realizate de un doctor în sala de operaţii. Un acces vascular bun stă la baza unui tratament de hemodializă de calitate superioară şi are o contribuție majoră la bunăstarea dumneavoastră ulterioară - de aceea este adesea denumită "linia vitală"!

Durata de viață a FAV poate fi prelungită dacă aveți grijă de ea. Acest lucru se realizează prin respectarea igienei şi monitorizarea regulată a accesului vascular (de ex. ascultând sunetul fluxului sanguin) şi utilizând programe de supraveghere pentru evaluarea suplimentară a accesului vascular.

CVC

O altă cale de acces vascular utilizată în dializă este cateterul venos central (CVC). Cateterul este un tub moale pe care medicul îl inserează într-o venă mare, de regulă de la nivelul gâtului. Acesta are două zone de conectare. Printr-una dintre ele sângele este scos din corp în vederea realizării dializei și prin cealaltă sângele curățat prin procesul de dializă este reintrodus în organism.

Subiecte asemănătoare

Aflaţi de ce aveţi nevoie de o fistulă pentru dializă.

Pacientul trebuie să aleagă centrul de dializă. Nu toate centrele sunt la fel. Aici găsiți o listă de verificare ce vă va ajuta să alegeţi centrul de dializă cel mai potrivit dumneavoastră.