Luați-vă medicamentele

Doctor dând medicamente unui pacient
Persoanele dializate pot avea nevoie de medicamente pentru a-şi completa tratamentul şi a reduce simptomele bolii.

În centrul de dializă:

Eritropoietină (EPO): Un hormon ce stimulează producţia de globule roşii şi este administrat pentru a trata anemia asociată cu boala cronică de rinichi. O veţi primi în centrul de dializă dacă faceţi hemodializă, iar dacă sunteţi tratat prin dializă peritoneală (DP), vă veți administra medicamentul acasă.

Fier: Se folosește în tratamentul anemiei (scăderea globulelor roşii). Dacă faceți hemodializă, s-ar putea să primiţi fier în timpul dializei. Dacă faceți DP, vi se pot prescrie medicamente pentru acasă.

Vitamina D: În funcţie de stadiul bolii, rinichii nu mai reuşesc să sintetizeze această vitamină care controlează producţia de hormon paratiroidian (un hormon ce reglează nivelul de calciul şi fosfor în sânge). Vitamina D poate fi administrată în timpul hemodializei, atât oral, cât și intravenos.

Acasă

Chelatorii de fosfați: Aceştia sunt tablete sau capsule ce reglează nivelurile de calciu şi fosfați din sânge; variațiile calciului/fosfaților determină adesea mâncărimi, modificări osoase şi calcifierea arterelor şi a venelor. Chelatorii de fosfați blochează absorbția de fosfați din alimente în interiorul tubului digestiv, deci este important să îi luaţi conform prescripţiei medicale.

Medicamente antihipertensive: Acestea sunt medicamente ce ajută la controlul tesiunii arteriale. Este important să le luaţi conform indicaţiilor medicului. Administrarea înainte de ședința de dializă poate duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale în timpul tratamentului, ceea ce poate produce ameţeală sau chiar pierderea cunoștintei.

Alte vitamine: Vitamina B sau acidul folic. Uneori ar trebui luate fie pentru că nivelurile sunt mai reduse la pacienţii cu boală cronică de rinichi, fie pentru că nivelurile sangvine scad în timpul dializei.

Subiecte asemănătoare

În dializa peritoneală, o parte a peritoneului este utilizat pe post de dializor.