Durerea

Cele mai frecvente tipuri de durere la pacienții dializați

Durerea este un simptom frecvent întâlnit la pacienții dializați. Este una din modalitățile prin care corpul îți spune că ceva nu merge bine și necesită atenție. Indiferent că este cauzată de o problemă acută sau cronică,  durerea modifică atât starea emoțională, cât și starea fizică. 

 

Durerea cronică

Vorbim despre durere cronică atunci când aceasta durează o perioadă lungă de timp, câteva luni sau chiar ani. Aceasta afectează viața de zi cu zi și poate avea un impact sever fizic, social și psihologic. Cauzele medicale ale durerii cronice la pacientul dializat sunt multiple.  Ele pot fi date de complicațiile diabetului, artrită sau sindromul de tunel carpian. ​ 

Dacă durerea nu este combătută, poate să ducă la depresie sau anxietate. Așadar, primul pas - identificarea cauzei - este crucial. Durerea este rar tratată cu un singur tip de terapie. Tipurile de tratament includ medicație, terapie injectabilă, masaj, terapie psihologică, spray-uri, tehnici de relaxare și acupunctură. 

 În cazul terapiei medicamentoase și a celei injectabile este obligatoriu ca aceasta să fie sigură în asociere cu tratamentul prin dializă.  Abordarea corectă trebuie stabilită împreună cu medicul. Vă rugăm să nu urmați niciun tratament fără să vă consultați cu medicul dumneavoastră. 

Cel mai eficient plan de tratament pentru combaterea durerii asociază mai multe metode de gestionare a durerii. Echipa medicală vă poate ajuta în alcătuirea unui plan complex de tratament.