Exerciții fizice

Cuplu în vârstă cu bicicletele
Cum vă ajută exerciţiile

Exercițiile fizice regulate au o multitudine de beneficii: nu doar că au efecte psihice pozitive, ci şi încurajează un stil de viaţă mai sănătos. Exerciţiile fizice regulate vă dau mai multă energie şi un sentiment de control asupra propriei vieţi. Sunt bune pentru controlul tensiunii arteriale şi ajută la prevenirea problemelor cardiace.

 

Exercițiile fizice întăresc muşchii şi fac articulaţiile mai flexibile, deci vă va fi mai uşor în activităţile zilnice ce presupun mişcări de întindere şi îndoire. Fiind mai flexibil, vi se îmbunătăţeşte şi echilibrul. Nu trebuie decât să investiţi puţin timp. În orice caz, ar trebui să consultaţi medicul înainte de a începe un program de exerciţii. Întrebaţi medicul ce tip de exerciţii trebuie să faceţi sau dacă există exerciţii ce trebuie evitate în funcţie de starea de sănătate şi tipul de acces vascular.

Beneficiile exerciţiilor:

  • Îmbunătăţesc digestia
  • Cresc nivelul de energie
  • Cresc calitatea somnului
  • Scad nivelurile de colesterol
  • Reduc stresul
  • Scad riscul de boli cardiace

Exerciţiile fizice pot creşte apetitul şi ajută la absorbţia energiei de care are nevoie corpul. Aflaţi mai multe despre energie în secţiunea Alimentația corectă.

Întotdeauna bun pentru dumneavoastră

Programul de exerciţii nu are scopul obținerii unor performanţe sportive - care v-ar solicita prea mult - trebuie să vă concentraţi pe exerciţii mai uşoare.

Cel mai benefic tip de exerciţiu este antrenamentul de rezistenţă, care trebuie făcut regulat. Sportul de rezistenţă activează încet muşchii. Îi ajută să crească treptat, constant, susţinându-vă structura osoasă.

Acest tip de exerciţii reduce grăsimea corporală, reduce tensiunea arterială şi are efecte benefice asupra zahărului şi grăsimilor din sânge. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar pe termen lung. Consultaţi-vă medicul cu privire la exerciţiile pe care le puteţi face şi cu ce intensitate. Iată câteva idei cu care să începeţi:

Gimnastică

De exemplu, începeţi fiecare zi cu 10 minute de gimnastică – rotirea braţelor și a trunchiului, genoflexiuni sau alergare pe loc. Astfel veţi stimula circulaţia de îndată ce vă daţi jos din pat. Gimnastica îmbunătăţeşte coordonarea şi mobilitatea şi vă face să vă simţiți în formă tot restul zilei!

Ciclism

Ciclismul şi plimbările sunt activităţi pe care le puteţi face oricât doriţi. În plus, acestea sunt activităţi excelente de practicat împreună cu prietenii!

Înot

Înotul şi gimnastica subacvatică sunt extrem de adecvate pacienţilor dializați. Aproape toţi muşchii din corp se întăresc, iar articulaţiile şi oasele sunt menţinute în formă.

În aer liber

Folosiţi plimbările zilnice ca o oportunitate de a rămâne în formă. Urcaţi pe scări în loc de lift; mergeţi pe jos sau cu bicicleta la magazin - e bine pentru mediu şi pentru dumneavoastră; o scurtă plimbare înainte de culcare vă clarifică gândurile şi vă ajută să aveți un somn odihnitor.

Controlaţi consumul de lichide

Exerciţiile fizice vă pot face să transpiraţi şi acest lucru poate afecta consumul de lichide. Trebuie să discutaţi acest aspect cu nutriţionistul înainte de a modifica cantitatea de lichide consumate.

Aflaţi mai multe despre consumul de lichide în secţiunea Alimentația corectă

Puteți face exerciții fizice acasă

Am creat tutoriale cu exerciții fizice pentru întărirea musculaturii, echilibru și flexibilitate și exerciții aerobice pe care le puteți face acasă. Aceste materiale video se adresează celor ce doresc să-și îmbunătățească condiția fizică prin exerciții care nu necesită un echipament special, ci obiecte pe care le au în mod uzual în casă. Vă rugăm să discutați cu medicul ce exerciții sunt potrivite pentru dumneavoastră. 

Subiecte asemănătoare

Sănătatea mentală este la fel de importantă ca cea fizică. Un status emoțional stabil poate fi dezechilibrat atunci când sănătatea fizică este afectată. Este important să recunoaștem semnele unor tulburări emoționale și să căutăm suportul necesar. Dumneavoastră cum vă descurcați?