Primul obicei alimentar bun

Asiguraţi-vă un aport energetic suficient

Organismul nostru are nevoie de energie pentru a funcționa corespunzător. Dacă nu îi dăm suficientă energie, ne vom simţi obosiţi, fără motivaţie, nu ne vom putea concentra şi vom fi mai sensibili la infecţii. Bineînţeles, energia necesară o obţinem din ceea ce mâncăm.

Dializa modifică necesarul de energie al organismului?

Da. Dializa este o procedură ce necesită un aport energetic suplimentar faţă de necesarul obişnuit al organismului. Medicul vă poate spune de câtă energie suplimentară aveţi nevoie.

Care este cea mai bună sursă de energie pentru mine?

Cea mai importantă sursă de energie sunt glucidele. Principala lor funcţie este de a stoca energia în organism. Unele glucide, cum sunt cele din zahăr, se absorb rapid. Altele, mai complexe, cum ar fi cele din paste, orez, pâine neagră, au absorbţie mai lentă şi de aceea, furnizează energie pentru o perioadă mai lungă de timp.

Și despre grăsime?

În multe regiuni ale lumii grăsimile sunt considerate o sursă proastă de energie, dar de fapt ele sunt cele mai eficiente. Grăsimile au şi alte roluri importante: ajută la formarea de celule sănătoase şi permit absorbţia vitaminelor. Cea mai bună şi mai sănătoasă sursă de energie pentru inimă sunt produsele lactate, peștele gras și uleiurile vegetale. Dacă vă este greu să luaţi în greutate, nu vă feriţi de alimente bogate în grăsimi sau adăugaţi ulei în mâncare.

Cât de importante sunt proteinele pentru corpul meu?

O altă sursă de energie sunt proteinele. Întrucât ele sunt componente foarte importante ale celulelor noastre, proteinele sunt vitale în nutriţia noastră. Găsim proteine în carne, peşte, ouă și lactate.

Sunt diabetic. Există indicații speciale pentru mine?

Pentru că sunteţi diabetic, ingestia de glucide trebuie strict controlată pentru a păstra glicemia în limite normale. Toate alimentele care conţin glucide (inclusiv pâine, cereale, paste, orez, legume cu conţinut mare de amidon, fructe şi deserturi) cresc glicemia. Dozele de medicamente specifice diabetului trebuie adaptate în funcţie de cantitatea de glucide consumată şi de gradul de activitate depusă.

De obicei nu prea îmi e foame. Ce trebuie să fac?

Cei mai mulţi pacienţi dializaţi au un apetit scăzut. De aceea, chiar dacă nu vă este foame, fiţi atenţi să luaţi trei mese şi două gustări pe zi. Chiar aveţi nevoie de energie.

Există câteva metode simple pentru a stimula apetitul, cum ar fi adăugarea unei cantităţi mici de scorţişoară în dulciuri. Scorțișoara, ca şi menta sau ghimbirul, creşte apetitul în mod natural. Un efect bun îl are şi activitatea fizică. Faceţi o mică plimbare sau câteva exerciţii uşoare acasă. Acestea influenţează pozitiv starea psihică, având în continuare un efect de creştere a apetitului.

Ce pot face când sunt plecat?

Când călătoriți sau plecați de acasă doar pentru câteva ore, luați-vă niște hrană adecvată. Gustările pline de energie precum sandwichurile cu ouă sau șuncă sunt un adaos bun la cele trei mese zilnice. Acest lucru se recomandă și pentru ziua de dializă – încercați să luați o gustare în prima oră de tratament!

Rețineți:

  • organismul are nevoie de suficientă energie ca să funcţioneze bine
  • 3 mese şi 2 gustări pe zi
  • dacă trebuie să luaţi în greutate introduceţi în alimentaţie mai multe alimente bogate în grăsimi
  • fiţi activi, ieşiţi la aer curat şi fiţi optimişti
Subiecte asemănătoare

It is very important that you keep your liquid intake under control, simply because liquids are being retained by your body.