Ştiri

9 Martie 2023 - Ziua Mondială a Rinichiului

Serbăm astăzi Ziua Mondială a Rinichiului care în acest an își propune să ridice la nivel international o problemă de mare actualitate, respectiv pregătirea pacienților dializați deveniți vunerabili în caz de calamitate.

Chiar dacă este vorba despre un fenomen local sau extins, natural (ca de exemplu cutremur, inundații, căderi masive de zăpadă etc) sau produs de om (război), acești pacienți sunt în pericol în primul rând prin restricționarea accesului la dializă (click aici pentru studiul World Kidney Day Joint Steering Committee).

Încă din anul 2015 ne-am pus această problemă și ne-am gândit ce putem face pentru pacienții noștri pentru a-i pregăti și proteja în astfel de situații.

Așadar, ne-am luat în serios rolul și am realizat un material, care întră în componența setului de materiale educative pe care fiecare pacient îl primește la începerea dializei într-unul din centrele noastre.

Pornind de la materialul Planning for Emergencies – A Guide for People with Cronic Kidney Diseaseal National Kidney Foundation USA, am conturat printr-o adaptare a conținutului la specificul local, un ghid pentru pacienții cu boli renale cronice: Pregătirea pentru situații de urgență.

În această broșură pacienții găsesc informații utile pentru diverse situații neașteptate, cum ar fi inundațiile, cutremurele, atacurile teroriste și află printre altele:

  • Cum să se pregătească pentru a face față unei situații de urgență
  • Ce să facă dacă un dezastru natural survine în timp ce sunt acasă
  • Cum să își planifice mesele
  • Ce trebuie să aibă la îndemână în orice moment, în cazul în care apare o situație de urgență.

Sfatul nostru de Ziua Mondială a Rinichiului: recitiți materialul, iar dacă nu îl mai aveți, solicitați-l personalului medical al centrului de dializă!

Așa cum spune un vechi proverb: “Paza bună trece primejdia rea!”