Ştiri

Analize gratuite pentru evaluarea funcției renale

De la 1 iulie, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie puteți evalua gratuit cum funcționează rinichii, la orice laborator de analize medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de sănătate.

Verificarea anuală a funcției renale este importantă pentru noi toți, dar în special pentru cei aflați în categoria de risc pentru boală cronică de rinichi, respectiv dacă:

  • Suferiți de diabet
  • Aveți hipertensiune arterială
  • Sunteți fumător
  • Sunteți supraponderal
  • Aveți peste 50 de ani
  • Există în familie un istoric de boală cronică de rinichi

Cele două analize care stabilesc dacă rinichiul funcționează optim sunt:

  1. rata de filtrare glomerulară (eGFR), care se calculează în funcție de valoarea creatininei din sânge
  2. raportul albumină/creatinină în urină.

Vă recomandăm să includeți aceste două analize de sânge și urină în setul anual de analize de control, deoarece boala cronică de rinichi este silențioasă și poate evolua fără simptome timp îndelungat. 

Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată. Astfel se reduce riscul complicațiilor precum și numărul deceselor cauzate de această afecțiune.

Vă recomandăm ca la următoarea vizită la medicul de famile să întrebați despre aceste două analize pentru rinichi. Cu biletul de trimitere de la medicul de familie puteți să beneficiați de gratuitate la efectuarea lor. 

Vă puteți adresa și laboratorului din clinica Sanamed București, parte a grupului Fresenius NephroCare România: www.sanamed.ro