Ştiri

Pregătiți pentru vaccinarea anti-COVID 19

Vaccinarea anti COVID-19

Am asteptat vaccinul și m-am vaccinat cât am putut de repede! Mă simt foarte bine și nu am avut reacții secundare. Eu, personal, nu m-am îmbolnăvit, însă am avut colegi care au contractat boala și unii dintre ei chiar au pierdut lupta cu acest virus”.(Dna. Ioana Despa)

“Vaccinul îmi oferă mai multă siguranță și mă protejează atât pe mine, cât și pe cei din jurul meu de COVID-19. Eu am trecut prin boală; din fericire am facut o formă ușoară, însă am avut colegi care nu au fost atât de norocoși ca mine, au făcut forme severe și s-au recuperat foarte greu”. (Dl. Gheorghe Jantea)

“Am încredere în vaccinare, motiv pentru care m-am vaccinat! Consider că este cea mai bună modalitate de a scăpa mai repede din situația grea prin care trecem”. (Dl. Daniel Preda)

“M-am vaccinat pentru a mă proteja pe mine, dar și pe cei dragi (atât membrii familiei cât și colegii de dializă). Recomand tuturor vaccinarea pentru a ne putea reîntoarce la vremurile dinainte”. (Dna Șerban Maria)

“M-am vaccinat deoarece este pentru binele nostru, al tuturor. Având și alte afecțiuni, acest virus ne poate face extrem de mult rău”. (Dna. Mihaela Apahidean)

Acestea sunt câteva testimoniale ale pacienților dializați din centrul Fresenius NephroCare București, care au ales să se vaccineze anti COVID-19. În prezent, în întreaga rețea de centre de dializă Fresenius din România, aproximativ 70% dintre pacienți și-au exprimat dorința de a se vaccina, considerând că acest lucru este benefic pentru ei și familiile lor.

Toate centrele de dializă Fresenius din țară sunt pregătite pentru a implementa Instrucțiunea nr. 52/21.01.2021 a Comitetului Național de Coordonare a vaccinării și au demarat această etapă extrem de importantă.

Pacienții beneficiază de întregul suport al echipelor medicale din centrele de dializă, care sunt gata să-i informeze și să le răspundă la întrebări.

Atât programarea la vaccinare, cât și transportul pacienților la centrele de vaccinare arondate sunt asigurate de centrele de dializă. 

Pentru informații suplimentare privind vaccinarea anti COVID-19 vă rugăm să consultați Platforma Națională de informare cu privire la campania de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/

Ulterior, alți pacienți din centrele de dializă Fresenius, care au ales să se vaccineze, și-au dorit să ne împărtășească opiniile. 

„Când am auzit că noi, ca pacienți dializați suntem cuprinși în etapa a doua de vaccinare, am considerat că noi chiar suntem privilegiați că putem să facem atât de repede acest vaccin și că suntem puși la “adăpost”. Am mers la vaccinare cu încredere și cu gândul că odată vaccinat, în primul rând eu nu voi mai face boala, apoi că nu o voi mai transmite și altor persoane și nu în ultimul rând, vom putea ieși din pandemie, vom reveni la normal. Vaccinul în sine nu a durut deloc, totul a decurs normal. Singura reacție după vaccinare a fost o ușoară durere la umăr, după câteva ore de la vaccinare, cam atât. Sper ca cei mai mulți dintre colegii mei să se vaccineze și în acest fel să fim și noi mai relaxați în centrul de dializă”. (Dl. Nechifor Marius Constantin, Bacău)

“M-am vaccinat, am așteptat ca pe ceva salvator acest vaccin, mai ales că am trecut prin boală, dar doar cu simptome ușoare. Riscul de a îmbolnavi pe altcineva sau de a mă reinfecta m-a preocupat foarte mult; sunt o persoană responsabilă și am luat decizia cu mintea si cu sufletul, împreună. Aduc mulțumiri echipei de profesioniști de la dializă pentru sprijinul deosebit! Mi-am făcut griji că voi aștepta în aglomerație vaccinarea, dar a fost totul foarte bine organizat prin centrul Fresenius Piatra Neamț!” (Dna. Sbranca Elena, Piatra Neamț)

“Aș dori să vă povestesc întâmplările prin care am trecut de cand a început această pandemie COVID-19 și de ce am dorit să mă vaccinez. În luna martie 2019, chiar la începutul pandemiei, am fost infectat cu acest virus nemilos. Am făcut o formă severă a bolii, am fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, timp de 20 de zile. În 10 zile am pierdut aproape 14 kilograme în greutate, îmi pierdusem mirosul și gustul, iar noaptea nu puteam dormi întrucât nu puteam respira. Cand m-am externat și am ajuns acasă, nu-mi mai recunoșteam locuința, iar colegii de la dializă aproape nu mă mai recunoșteau pe mine. Recuperarea a durat foarte mult, în jur de 10 zile. Am rămas plăcut surprins de profesionalismul asistentelor și al medicilor, de buna organizare a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dar și de atenția specială a echipei de îngrijire din centrul de dializă Fresenius NephroCare Iași, cărora le mulțumesc din suflet! După externare am mers din două în două zile la control, mi se făcea și radiografie pulmonară, întrucât plămânii mei nu arătau deloc bine, jumătate din plămâni aveau o imagine albă, iar medicii spuneau că nu este imaginea unui plămân sănătos. Infecția a inceput să se retragă dupa 15 zile de spitalizare si tratament. După ce am trecut prin această formă severă de infectare COVID-19, am luat decizia să mă vaccinez. Am făcut deja prima doză de vaccin anti COVID-19 și aștept rapelul. Nu am avut reacții adverse și sfătuiesc toti dializații să se vaccineze, precum și toti cetățenii, pentru a putea înfrânge pandemia actuală. Sunt convins că vaccinul nu-mi va face rău și că mă ajută să mă protejez de o nouă infecție COVID-19. Sunt mulți colegi neîncrezători în vaccin, spun că a apărut mult prea repede, însă suntem în 2021 și tehnologia a avansat; chiar și un vaccin poate apărea într-un timp mai scurt decât altădată”. (Dl. Frija Dănuț, Iași)

"M-am vaccinat pentru că eu cred în acest vaccin. Și în știință. Cred în munca depusă pentru obținerea acestui vaccin. Pandemia actuală m-a epuizat. În aproape un an, a lăsat urme adânci și urâte. Mi-am pierdut mama. Au murit colegi de la dializă. Oameni minunați care s-au luptat cu boala și au pierdut...  Pentru toate acestea, m-am vaccinat cu ochii inchiși!" (Dl. Domșa Lucian, Alba Iulia)

"Am trecut prin experiența vaccinului fără să mă gândesc de două ori. Am fost pozitivă și îmi doresc să pot face orice, să nu mai trec prin ce-am trecut atunci." (Sirbu Maria, Alba Iulia)

"M-am vaccinat fără probleme. Celor nehotărâți le spun doar că vaccinurile au salvat omenirea dintotdeauna !" (Duna Janel, Alba Iulia)

“ De ce am optat pentru vaccinare? Dupa 14 teste orice om poate sa tragă niște concluzii. Mulți pozitivi, mulți bolnavi, multe decese. Am avut de ales: risc să mă infectez în condițiile în care am o vârstă, mai multe boli serioase, un sistem imunitar grav afectat sau mă vaccinez asigurându-mi o protecție? De fapt nu a existat decât o singură variantă: protecția. Deci, m-am vaccinat. Centrul de dializă, prin personalul medical, m-a ajutat și m-a sprijinit exemplar. Pentru atitudinea lor față de mine, le mulțumesc!” (Dna. Iudit Vargha, Brasov) 

“Pentru mine, perioada Stării de Urgență declarată în România în perioada martie-mai 2020 a fost un episod foarte urât și trist din viața mea. Am simțit disperare, panică, frică, furie, neputință, toate acestea venind ca o cascadă asupra mea. Gândul că nu voi mai putea merge acasă la părinți, că nu mai pot ieși din casă, că dacă mă îmbolnăvesc am șanse foarte mari să fac complicații urâte și mai ales că în acea perioadă erai internat în spital pe perioadă nedeterminată, fără niciun contact fizic cu cei de acasă, efectiv îmi dădeau stări de claustrofobie. Îmi doream încă de la acea vreme să se inventeze vaccinul odată și astfel să ieșim cât mai repede cu toții din stările acelea emoționale negative și să revenim la  viața noastră de dinainte, în care puteam să facem noi alegerile unde să stăm, cât să stăm, cu cine să stăm etc...Am ales să mă vaccinez fără nicio ezitare pentru că întotdeauna am considerat că eu, în caliate de pacient nu trebuie să îmi pun întrebarea ’’de ce mi se întâmplă cutare lucru tocmai mie?’’ ci mi-am spus întotdeauna ’’ok, s-a întâmplat, ce am de făcut mai departe? Ce ține de mine ca să îndrept lucrurile?’’ , iar vaccinul mi se pare pentru moment cea mai eficientă soluție de a mă proteja și de a mă simți în siguranță atunci când ies în comunitate. Prin vaccinare îmi doresc și sper să se întâmple acest lucru, să mă protejeze de complicațiile urâte ale bolii COVID 19, în eventualitatea în care o voi contracta. Sper de asemenea ca mama mea, care este o persoană vârstnică și cu boli asociate vârstei, și soțul meu, care are transplant renal funcțional, să reușească să facă acest vaccin, pentru că numai așa îi voi ști și pe ei în siguranță și mă voi simți și eu liniștită” (Dna. Paula Partnoi, Cluj).

„M-am vaccinat pentru că eu consider că vaccinul este eficient și încurajez pe toată lumea să-l facă. E o șansă la sănătatea noastră”. (Dna. Elisabeta Vădean, Cluj)

„Trebuie să ne protejăm. Noi cei mai în vârstă și care facem dializă suntem mai vulnerabili și consider că vaccinul este unul necesar. Mă gândesc la cei de lângă mine - de acasă, de aici de la centrul de dializă. Eu le recomand să se vaccineze.”(Dl. Alexandru Losonti, Cluj)