Ştiri

Vaccinarea antigripală în perioada pandemiei COVID-19

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusul gripal. Virusul gripal se modifică de la an la an și dezvoltă tuplini noi. De aceea vaccinarea este necesară în fiecare an.

În special în acest an, co-existența cu noul corona virus aduce provocări noi și imprevizibile. În acest moment nu este clar cum va evolua situația în perioada de toamnă-iarnă. Este important să reducem riscul unei duble epidemii și prin urmare, vaccinarea anti-gripală este o opțiune bună.

În timp ce virusul gripal poate produce forme grave de boală, noul coronavirus determină forme mai severe, iar vaccinarea nu este încă disponibilă pentru acesta.

De aceea, pentru a reduce riscul de infecție simultană cu ambele virusuri și de a dezvolta forme severe de boală, vaccinarea antigripală trebuie luată în considerare. În plus, infecția simultană cu ambele virusuri, gripal și SARS-CoV-2, este necunoscută. Pentru șanse bune de supraviețuire, această situație trebuie evitată.

Gestionarea unei duble epidemii impactează major resursele sistemului sanitar și așa limitate, având  potențiale implicații grave.

La debutul bolii este foarte dificil să se facă diferența între cele două virusuri, pentru că primele simptome ale COVID-19 și ale gripei sunt similare. Chiar dacă sunteți vaccinat pentru gripa sezonieră, este important să continuați să luați toate măsurile de protecție, deoarece vaccinarea nu garantează o imunitate totală la gripă și în plus, poate să fie contractat și noul coronavirus.

Prin urmare, aplicați măsurile de igienă, dezinfecție, distanțare fizică și purtați mască de protecție.

Vaccinarea antigripală

Vaccinarea antigripală poate reduce semnificativ riscul de a contracta virusul și de a vă îmbolnăvi de gripă. Dacă totuși se întâmplă acest lucru, vaccinarea poate reduce riscul apariției  unor complicații grave.

Deoarece virusul gripal suferă continuu mutații, nu se poate dobândi imunitate naturală sau printr-o vaccinare anterioară și este necesară o nouă vaccinare la începutul sezonului gripal. Perioada sezonului gripal poate să varieze. De aceea este recomandată vaccinarea de îndată ce vaccinul este disponibil (estimată anul acesta, după jumătatea lunii octombrie).

Vaccinul în sine nu poate determina boala deoarece nu conține virusuri vii. Acesta conține particule inactivate, care nu sunt vii, și nu produc o boală respiratorie. De regulă, protecția dată de vaccinare începe după aproximativ 2 săptămâni.

Ca toate vaccinurile și medicamentele, și vaccinul antigripal poate să producă efecte adverse cum ar fi: senzație de căldură, înroșirea sau umflarea locului injecției etc.. Aceste efecte adverse dispar de regulă după câteva zile și nu necesită tratament. Reacțiile alergice sunt mai puțin frecvente, dar totuși, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră.

Reducerea riscurilor este esențială și, mai ales în această perioadă, este foarte important să vă consultați cu medicul dumneavoastră în privința vaccinării antigripale. Vaccinarea antigripală reduce:

  • Riscul de infecție simultană;
  • Riscul de contractare a virusului gripal;
  • Riscul de a fi internat în spital ca pacient suspect COVID-19;

 

Dacă aveți întrebări, adresați-vă medicului.
Nu ezitați să contactați echipa NephroCare!

Acest material este doar informativ și nu înlocuiește consultația medicală.

Se recomandă ca decizia de vaccinare să fie luată de medic, pentru fiecare persoană în parte.