Neculai Grigoraș

De la om de carieră la fermier amator

Jurist, soţ, tată, fermier, scriitor: Românul Neculai Grigoraş şi-a asumat multe roluri în cei 61 de ani de viaţă. Bărbatul extrem de motivat nu s-a lăsat oprit din drumul său de diagnosticul de boală renală cronică aflat la 40 de ani.

Acum pensionar, Grigoraş îşi împarte timpul între casa natală de la ţară din judeţul Bacău şi apartamentul din oraşul Oneşti. Deşi îşi face dializa acasă, primeşte îngrijire regulată de la centrul NephroCare din Bacău.

Familie şi carieră

Încă de la o vârstă tânără, Grigoraş a trebuit să depăşească greutăţile: şi-a pierdut mama când avea doar şapte ani. După aceasta, tatăl său a intervenit şi s-a ocupat de creşterea sa. După liceu, Grigoraş a hotărât să se facă electrician şi, la absolvire, a început să lucreze într-o fabrică de cauciuc sintetic în Oneşti, un orăşel cu doar 40.000 de locuitori aflat în centrul României.

Dându-şi seama că opţiunea sa de carieră nu îl împlinea, Grigoraş s-a întors la şcoală şi a studiat dreptul. Per total a rămas un angajat loial al fabricii de cauciuc sintetic timp de 35 de ani, din 1971 în 2006. Întotdeauna interesat de lucruri noi, Grigoraş a fost o scurtă perioadă manager al unei companii private în 2006 şi a fost lider de sindicat şi membru în consiliul local.

Acceptarea diagnosticului

Diagnosticat cu boală renală cronică în 1993, Grigoraş a început dializa în 2007. La început a fost şocat că trebuie să înceapă dializa. Însă s-a adaptat rapid la noile reguli. Suportul familiei şi al prietenilor precum şi atitudinea pozitivă au jucat un rol vital în acceptarea dializei ca parte a vieţii de zi cu zi.

Alegerea DP

Grigoraş a ales să facă dializă peritoneală (DP) ca tratament. În principal pentru că îi oferă libertate de mişcare şi nefrologul său i-a subliniat avantajele pentru sistemul cardiovascular. Cu siguranţă că viaţa s-a schimbat de când a început tratamentul DP, care l-a făcut să îşi regândească stilul de viaţă. Cinci schimburi pe zi l-au făcut să aleagă pensionarea, o decizie ce i-a permis să revină la ţară, locul unde s-a născut. De la reîntoarcerea la ţară, Grigoraş a realizat că un program bine stabilit este vital pentru a avea grijă de propria sănătate şi pentru a face toate activităţile zilnice. De asemenea, acesta a subliniat cât apreciază îngrijirea primită de la echipa NephroCare, care îi face în mod regulat teste şi îl sună pentru controlul lunar.

O viaţă care merită trăită

Astăzi, Grigoraş îşi dedică aproape tot timpul grădinăritului, fermei şi producerii vinului. Având propria grădină de legume, livadă şi vie, casa sa de la ţară oferă ambientul perfect pentru a trăi. Întâlnirile regulate cu prietenii pentru un joc de şah sau mersul la petreceri i-au oferit interacţiunea socială de care are nevoie pentru a se bucura de momentele simple de bucurie ale vieţii. Un scriitor avid, acesta lucrează la propriile memorii. Grigoraş recunoaşte că îi e greu pentru că nu se poate bucura de cantităţi nelimitate din fructele şi legumele pe care le creşte în propria grădină şi pe care le culege cu propriile mâini. Însă s-a împăcat cu situaţia şi a învăţat să se bucure de altele. În special de nepotul său de 15 luni care este o sursă constantă de energie şi speranţă.