Franţa

Franţa – o ţară a plăcerilor senzuale

Renumită pentru mâncărurile şi vinul său, pentru cultură şi stil de viaţă, nu e de mirare că Franţa este cea mai vizitată ţară din lume. În fiecare an circa 80 de milioane de turişti merg în La République pentru a se bucura de joie de vivre galică. Franţa continentală oferă nenumărate privelişti, sunete şi miresme pentru vizitator în toate zonele ţării - de la Pirinei şi Coasta de Azur din sus şi până la coasta Bretonă şi la parfumul urban al regiunii Île-de-France din nord. Ca să nu mai vorbim de Alpii francezi!

O istorie revoluţionară

Franţa are o bogată istorie şi o multitudine de lucruri de văzut şi de oferit. Motto-ul naţional "Liberte, egalite, fraternite" (Libertate, egalitate, fraternitate) îşi are originile în timpul Revoluţiei Franceze, când monarhia a fost răsturnată şi populaţia s-a răsculat împotriva puterii aristocraţilor, a proprietarilor de pământuri şi a Bisericii Catolice. Aceasta a fost urmată după un deceniu, de Războaiele Napoleonice, prin care Franţa a cucerit mare parte a Europei, fiind învinsă abia în 1815. Astăzi, Franţa este mândră de statutul său de republică, iar în secolul 20 ţara a jucat un rol major în crearea ONU şi a UE.

Paris – oraşul viselor

Cu siguranţă unul dintre cele mai impresionante oraşe ale lumii, Parisul e aproape un gigant, un muzeu în aer liber - unul care trebuie văzut pentru a fi crezut. Pe când majoritatea oraşelor au o arhitectură haotică, Parisul este remarcabil de uniform datorită reproiectării sale complete de către Haussmann în secolul 19. Acesta a transformat oraşul medieval cu drumuri întortocheate şi alei înguste într-un oraş modern cu pieţe spaţioase şi bulevarde largi. Parisul este prima destinaţie turistică a lumii şi majoritatea atracţiilor turistice ale oraşului, cum ar fi Turnul Eiffel, Trocadero, muzeul de artă Louvre (care găzduieşte Mona Lisa lui Leonardo da Vinci), Arcul de Triumf şi impresionantul Centru Pompidou se află la nord de Sena, pe La Rive Droite. Pentru călătorii – şi pentru a vedea şi a fi văzut – nu există un loc mai potrivit decât legendara Avenue des Champs-Élysées, care găzduieşte branduri celebre (Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Cartier, …). Pentru ultimele noutăţi în moda franţuzească, îndreptaţi-vă spre magazinele din Galeries Lafayette şi Printemps pe Boulevard Haussmann din arondismentul 9.

Trăieşte ca un parizian

La sud de Sena, pe La Rive Gauche, adevăratul caracter unic al Parisului iese la lumină. Probabil că nu există o locaţie mai arhetipală pentru Paris decât Rue Mouffetard, o stradă pietonală lungă, îngustă, în Cartierul Latin al oraşului, împânzită de un număr aparent infinit de patiserii, cofetării, cafenele, restaurante, magazine de delicatese, pieţe şi magazine alimentare independente specializate. Unul din cele mai bine păstrate secrete ale oraşului, care e foarte uşor de ratat, este locul unde parizienii vin zilnic pentru a-şi satisface nevoile culinare, de la cel mai elaborat şi scump gateau la un simplu punnet din delicioasa zmeură franţuzească. Ciudată şi totuşi aglomerată şi aproape imposibil de pitorească, nu e de mirare că strada a fost utilizată ca locaţie pentru filme franţuzeşti precum Trois Couleurs: Bleu cu Juliette Binoche.

La ieşirea din Paris se află Château de Versailles, un magnific palat ce stă mărturie puterii prerevoluţionare a monarhiei Franţei. Chiar şi mai încărcată de istorie este Bazilica Saint Denis din nordul Parisului, unde este înmormântat patronul ţării.

Rural şi rustic

Coasta nordică a Franţei e mai puţin explorată decât cea mediteraneană, însă are propriile atracţii - cum ar fi castelul de poveste de la Muntele St. Michel, construit pe un promontoriu şi izolat în mod regulat de coastă în timpul fluxului. Este amplasat în regiunea Normandia, cea mai apropiată porţiune a Franţei de Marea Britanie, cunoscută pentru casele sale tipice pe jumătate din lemn şi pentru producţia de cidru. Regiunea are şi un număr de abaţii istorice precum Jumièges, Gruchet-le-Valasse şi Bec.

Mai la vest se află Bretonia, peisajul acesteia fiind total diferit de restul Franţei, semănând mai mult cu sud-vestul Angliei. Coasta bretană are stânci spectaculoase, multe mlaştini şi păduri precum şi peste 800 de insule. Localnicii vorbesc limba celtică bretonă, foarte similară cu galeza. Bretonia este presărată cu castele spectaculoase şi cu minunate catedrale gotice şi romaneşti, iar multe oraşe din regiune îşi păstrează încă intacte fortificaţiile medievale. Siturile neolitice stau mărturie aşezărilor umane foarte vechi ale regiunii.

Munţi impresionanţi

Franţa este renumită pentru zona sa rurală. Alpii francezi sunt populari printre schiori şi iubitorii de snowboarding iarna, dar şi de iubitorii de drumeţii vara, mulţi dintre aceştia stând în minunatul oraş Grenoble sau în staţiuni precum Chamonix, locul primei Olimpiade de Iarnă din lume, şi în Annecy, pe malul nordic al Lacului Annecy. Aici veţi găsi câteva dintre cele mai înalte vârfuri din Alpi, precum impresionantul Mont Blanc, cel mai înalt din Europa. Alcătuind graniţa cu Spania, lanţul muntos al Pirineilor oferă şi oportunităţi de drumeţie. Oraşul Lourdes din Pirinei, din sudul Franţei, este vizitat de milioane de pelerini anual, pentru că apa este considerată a avea proprietăţi miraculoase.

Coasta mediteraneană

Vara, cea mai vizitată parte a Franţei este coasta mediteraneană sau Côte d’Azur, denumită aşa pentru apele sale turcoaz. Parte a regiunii Provence, este locul de joacă al celor bogaţi şi celebri şi o importantă destinaţie de yachting. Printre oraşele de pe Côte d’Azur se numără Nice, Cannes – care găzduieşte festivalul anual de film – şi Monaco, un mic principat şi una dintre cele mai mici ţări din lume, reşedinţa cazinoului din Monte Carlo şi a prestigiosului Grand Prix din Monaco. În apropiere, Corsica, o insulă din Marea Mediterană, are peste 200 de plaje şi propria limbă. Mai la interior în regiunea Provence, oraşul Avignon are un centru istoric bine păstrat şi bastioane medievale, şi este un sit UNESCO.

Gustări delicioase

Arta culinară este o parte importantă a culturii franceze. Bucătăria naţională are în centru mai multe feluri simple - francezii iubesc cel mai mult gustările delicioase din carne, deserturile decadente şi brânzeturile picante. Mesele încep de regulă cu un amuse-bouche (degustare) şi hors d’oeuvre (aperitiv) – poate nişte escargots (melci) – înainte de a trece la supă. Urmează apoi plats principaux sau felul principal, de regulă pe bază de carne sau legume precum coq au vin (piept de pui în vin) sau ratatouille (o tocăniţă de legume din Provence). Înainte de a trece la desert e obligatorie degustarea unor brânzeturi franţuzeşti. Deserturile sunt mici şi pline de calorii şi includ crème brûlée, éclairs, madeleines, profiteroles şi crepes.

NephroCare în Franţa

Fresenius Medical Care şi-a început activitatea în Franţa în 1997 fiind primul furnizor privat de dializă din ţară. De atunci, evoluţia a fost constantă şi momentan suntem singurul furnizor de dializă cu acoperire naţională. În centrele noastre din toată ţara, dotate cu Wi-Fi gratuit, pacienții au acces la consultații la psiholog, asistent social și dietetician.

Subiecte asemănătoare

Centre de dializă din Franța

Pentru informaţii detaliate despre modalităţile oferite şi programul de lucru al centrelor de dializă NephroCare.