Recipes

Gem de mere coapte

moderată
Origine: Germania

Ingrediente (5 Porţii)

  • 2 kg mere decojite şi tăiate cubuleţe
  • 50 g stafide
  • 3 linguri de rom sau amaretto
  • 50 g migdale prăjite pisate (din tigaie)
  • 500 g zahăr (3:1)
  • 1/2 lămâie
  • 1-2 pliculeţe cu condimente
  • Aprox. 200 ml de suc de mere fără zahăr

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii74 kcal
Grăsimi1 g
Sodiu1.5 mg
Carbohidraţii16 g
Proteine1 g
Fosfor10 mg
Potasiu69 mg
Conţinutul de lichid39 ml

Instrucţiuni

Lăsaţi la înmuiat stafidele în rom, peste noapte. Stoarceţi lămâia peste merele tăiate cubuleţe şi puneţi-le pe un cântar împreună cu stafidele şi cu migdalele prăjite; adăugaţi îndeajuns de mult suc de mere până când ajungeţi la 1,5 kg. Apoi puneţi-le într-o cratiţă mare, adăugaţi zahărul şi pliculeţele cu condimente. Fierbeţi timp de 3 minute şi scoateţi pliculeţele cu condimente. Turnaţi amestecul cu gem în borcane curate, clătite cu apă fierbinte şi sigilaţi. Întoarceţi invers borcanele şi lăsaţi timp de 5 minute înainte de a le întoarce din nou şi de a le răci. Cantitatea totală va fi de 5 borcane de gem.

Sfaturi nutriţionale

Folosiţi 1-2 amestecuri de condimente pentru turtă dulce sau scorţişoară în loc de pliculeţe cu condimente. Valorile nutriţionale per porţie presupun 10 porţii per borcan.