Al cincilea obicei alimentar bun

Asiguraţi-vă aportul de vitamine

Toţi avem nevoie de vitamine. Nu putem trăi fără ele, fiind esenţiale pentru activități cu consum de energie, creştere şi vindecare. Cele mai multe vitamine nu pot fi sintetizate de organism în cantități suficiente, de aceea trebuie luate din mâncare sau suplimentate. Ca şi în cazul potasiului şi al fosfaţilor, trebuie să le consumăm cu grijă.

De ce am eu nevoie de mai multe vitamine?

Dializa este un proces de filtrare şi în timpul ei o parte din vitamine sunt eliminate. De aceea, nevoia dumneavoastră de vitamine este mai mare, iar o dietă obişnuită nu este suficientă. Suplimentele de vitamine sunt de obicei o necesitate. Doctorul stabileşte pentru fiecare pacient în parte necesarul şi tipul de vitamine care trebuie luate.

Găsesc la farmacie și la supermarket toate tipurile de vitamine. Pot să le iau?

Nu, nu trebuie să le luați, din două motive: primul – doar medicul poate stabili doza necesară şi al doilea – nu toate vitaminele trebuie suplimentate; cu unele, cum este vitamina A, trebuie să aveţi grijă.

Care sunt cele mai importante vitamine pentru mine?

În general trebuie suplimentate toate vitaminele hidrosolubile cum ar fi: vitamina B1, B2, B6, B12, acidul folic, niacina, acidul pantotenic, biotina şi, în doze mici, vitamina C. Deși mulți susțin că dozele mari de vitamina C sunt bune, pacienții dializați trebuie să le evite, pentru că vitamina C se descompune într-o substanță numită oxalat, care se acumulează în oase și articulații și provoacă durere.

Sunt şi alte vitamine pe care trebuie să le evit?

Da, grupul vitaminelor liposolubile, care tind să se acumuleze în organism. Prin urmare, aceste vitamine – A, D, E şi K trebuie suplimentate doar la indicaţia medicului. Acesta este un alt motiv pentru care trebuie să evitaţi să luaţi suplimente de vitamine fără prescripție.

Rețineți:

  • nu toate vitaminele trebuie suplimentate
  • contrar părerii generale, cantităţile mari de vitamina C pot fi dăunătoare
  • feriţi-vă să luaţi vitamine fără prescripţie medicală
  • lăsaţi medicul să determine nevoile dumneavoastră şi să vă prescrie exact produsul de care aveţi nevoie
Subiecte asemănătoare

Programul de exerciţii nu trebuie să fie pentru performanţă sportivă. Ar trebui să vă concentraţi pe exerciţii uşoare.