Recipes

Ingrediente (24 Porţii)

Aluat fraged de bază:

  • 250 g făină
  • 150 g unt
  • 50 g zahăr
  • 1 ou
  • 1 praf de sare

Aluat fraged dulce:

  • 200 g unt moale
  • 180 g zahăr
  • 3 ouă
  • 100 g amidon
  • 100 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • puțin lapte, cât este necesar

Glazură:

  • 100 g zahăr pentru glazură
  • 1-2 lingurițe de apă

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii243 kcal
Grăsimi13 g
Sodiu39 mg
Carbohidraţii28 g
Proteine3 g
Fosfor45 mg
Potasiu44 mg
Conţinutul de lichid14 ml

Instrucţiuni

Pentru aluatul fraged de bază, frământați rapid laolaltă toate ingredientele pentru a obține un aluat fin. Adăugați puțină apă rece, câtă este necesar. Formați o sferă, înveliți-o în folie alimentară și puneți-o la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Preîncălziți cuptorul la 180 °C.
Pentru aluatul fraged dulce, amestecați amidonul cu făina și praful de copt. Amestecați cu un tel untul și zahărul, adăugând treptat ouăle. Cerneți făina și adăugați-o în amestec. Adăugați puțin lapte, cât este necesar pentru a obține un aluat care poate fi întins.
Puneți hârtie de copt într-o formă de copt sau o tavă de copt de 20 x 30 cm. Întindeți aluatul fraged pe o suprafață de lucru presărată cu făină și plasați-l în forma de copt, întinzându-l puțin peste margini. Înainte de a întinde aluatul fraged, poate doriți să puneți deoparte o treime din acesta ca să îl folosiți pentru a forma o margine decorativă atrăgătoare, de exemplu un rulou, biluțe sau o margine împletită.
Acoperiți baza cu aluatul fraged dulce și coaceți în cuptor timp de aproximativ 25 de minute, până devine auriu spre brun. Scoateți cu grijă din forma de copt și lăsați să se răcească.

Pentru a obține glazura, amestecați zahărul pentru glazură cu apa, până obțineți un lichid uniform. Aplicați glazura pe prăjitură în strat subțire sau conform modelului decorativ propriu, cu o pensulă. După ce glazura s-a uscat, tăiați prăjitura în porții egale (de exemplu în 4 x 6 bucăți).

De Paști, Mazureks (pluralul de la Mazurka) sunt pregătite și decorate meticulos și sunt umplute cu dulceață, ciocolată sau glazură de zahăr. Aplicați glazura pe prăjitură în strat uniform sau după un anumit model. O posibilă opțiune este o glazură de ciocolată, însă veți decide poate să nu o alegeți, din cauza conținutului ridicat de potasiu.

Sfaturi nutriţionale

Fructele proaspete sau confiate, fructele oleaginoase, ciocolata răzuită și fulgii de cocos sunt folosite frecvent pentru o decorație specială de Paște. Acestea arată minunat, însă trebuie îndepărtate înainte de consum, deoarece conțin, de asemenea, cantități mari de potasiu.