Recipes

Ingrediente (16 Porţii)

  • 500 g făină
  • 5 g sare
  • 15 g drojdie proaspătă (în mod alternativ, un pachet de 7 g drojdie uscată)
  • 100 ml apă, călduță
  • 4 ouă
  • 80 ml ulei de măsline
  • 100 g zahăr
  • Coaja răzuită de la 1 lămâie
  • Coaja răzuită de la 1 portocală
  • 4 ouă fierte tari (ouă de găină sau de prepeliță) în scop decorativ

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii194 kcal
Grăsimi6 g
Sodiu143 mg
Carbohidraţii30 g
Proteine5 g
Fosfor62 mg
Potasiu93 mg
Conţinutul de lichid21 ml

Instrucţiuni

Amestecați drojdia cu puțină apă caldă și lăsați să stea 10 minute. Între timp, cerneți făina într-un bol, amestecați cu sarea și faceți o adâncitură în centru. Bateți cele 3 ouă într-un bol separat.
În continuare, adăugați amestecul de drojdie, restul de apă caldă, ouăle bătute, uleiul de măsline, zahărul, precum și coaja rasă de portocală și de lămâie la amestecul de făină. Frământați manual pentru a obține un aluat moale și fin. Este posibil să dureze 10 minute până când aluatul devine cu adevărat fin și maleabil și nu se mai lipește.
Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească într-un loc cald, până când își dublează dimensiunea (în funcție de loc, acest lucru durează cel puțin 1-2 ore).
În continuare, împărțiți aluatul în patru bucăți de dimensiuni egale pe o suprafață de lucru presărată cu puțină făină și formați din ele niște sfere. Aplatizați-le ușor pe suprafața de lucru și, cu degetele, creați o mică depresiune în centrul fiecăreia, în care apăsați cu grijă câte un ou fiert tare. Plasați-le pe una sau două tăvi acoperite cu hârtie de copt, acoperiți-le și lăsați-le să stea încă o oră.
Preîncălziți cuptorul la 180 °C.
Bateți un ou și ungeți aluatul cu acesta, folosind o pensulă. Coaceți în cuptor timp de 20-25 minute, până cresc frumos și devin aurii. Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească pe un suport de copt. Fiecare bucată reprezintă 4 porții.

Ouăle decorative nu sunt incluse în calcul. Conform tradiției, Monele sunt coapte și oferite în dar sau consumate de Paște. Similar majorității mâncărurilor tradiționale, sunt posibile numeroase variațiuni. Adeseori, este coaptă o singură Mona, mai mare, sau în formă de iepurași, puișori sau mielușei. În cazul versiunilor moderne, imaginația nu are limite.

Sfaturi nutriţionale

În locul decorării tradiționale a Monelor cu ouă adevărate, cei care preferă le pot decora, de asemenea, cu ouă de ciocolată (evident, după ce Monele au fost coapte și ținând cont de conținutul de potasiu), pot presăra pe ele zahăr decorativ sau le pot decora cu glazură de zahăr.) în scop decorativ