Recipes

Ingrediente (5 Porţii)

Parfe de scorţişoară:

  • 4 ouă
  • 1,5 linguriţe scorţişoară măcinată
  • 150 g zahăr
  • 4cl rom
  • 500 ml smântână (30 % grăsime)

Prune coapte:

  • 300 g prune (proaspete sau din conservă)
  • 30 g zahăr
  • 1/2 plic zahăr vanilat
  • 150 g unt
  • 60 ml apă
  • 50 ml suc de mere (sau apă)
  • 1 vârf de scorţişoară
  • Amestec de condimente pentru turtă-dulce
  • 20 ml suc de lămâie
  • Miez de pâine (pentru întărire)

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii408 kcal
Grăsimi31 g
Sodiu64 mg
Carbohidraţii26 g
Proteine5 g
Fosfor100 mg
Potasiu174 mg
Conţinutul de lichid92 ml

Instrucţiuni

Parfeul:
Bateţi ouăle, scorţişoara şi zahărul împreună în baie de aburi până obţineţi o consistenţă cremoasă. Adăugaţi romul şi amestecaţi (de preferat pe gheaţă) până se răceşte. Bateţi smântâna cu telul până se face spumă. Umpleţi recipiente mici pentru desert cu amestecul de parfe din scorţişoară şi puneţi la congelator. Dacă acoperiţi vasul cu o folie înainte de congelare, veţi reuşi mai bine să îndepărtaţi parfeul de pe vas mai târziu.
Prunele coapte:
Spălaţi prunele în apă rece, lăsaţi-le să se scurgă, tăieţi-le în jumătate şi scoateţi-le sâmburii. Topiţi untul, zahărul vanilat şi untul într-o tigaie amestecând până când zahărul începe să se caramelizeze. Adăugaţi prunele şi glasaţi timp de 5 minute, apoi adăugaţi sucul de mere şi daţi în clocot. Întăriţi amestecul cu miez de pâine şi lăsaţi să se răcească. Condimentaţi cu suc de lămâie şi condimente.

Sfaturi nutriţionale

Această reţetă este foartă bună ca bază pentru alte tipuri de parfeuri. În loc de scorţişoară, puteţi adăuga în ouăle bătute vanilie, piure de fructe sau gemuri topite.