Recipes

Ingrediente (12 Porţii)

  • 2 cepe roșii
  • 2 linguri de ulei (de exemplu ulei de rapiță)
  • 500 g carne măcinată (vită/porc în proporții egale)
  • 2 lingurițe bază de legume (pulbere)
  • Piper
  • Boia de ardei
  • 1 ou
  • 200 ml smântână
  • 0,5 (jumătate) pachet de praf de copt
  • 200 ml apă
  • 1 pachet de foi (aproximativ 450 g)

Valori nutriţionale (per porţie)

Calorii356 kcal
Grăsimi29 g
Sodiu402 mg
Carbohidraţii12 g
Proteine13 g
Fosfor172 mg
Potasiu193 mg
Conţinutul de lichid66 ml

Instrucţiuni

Tăiați fin cepele și căliți într-o tigaie cu puțin ulei. După ce ceapa s-a călit, adăugați carnea și fierbeți înăbușit la temperatură înaltă. Adăugați baza de legume, piperul și puțină boia de ardei, pentru gust.
Într-un bol, bateți oul cu smântâna și apă. Adăugați puțină bază de legume și praf de copt și amestecați bine.
Ungeți cu grăsime o tavă de copt rotundă sau dreptunghiulară (de aproximativ 25 x 35 cm). Așezați la baza tăvii 3 foi, întindeți peste ele puțină carne și turnați peste carne 3-4 linguri de sos. Așezați deasupra o altă foaie, apoi puneți carne și sos și repetați până când ați folosit toate foile și toată carnea. La final, așezați deasupra 2 foi și turnați peste ele restul de sos.

Așezați tava de copt în cuptor (preîncălzit la 190 °C) și lăsați burekul la copt timp de 30-35 de minute.
Lăsați să se răcească și tăiați în porțiile dorite, ca pe un tort sau în pătrate mici.

Sfaturi nutriţionale

Burekul este consumat în mod tradițional fierbinte sau rece, ca gustare sau ca fel principal, și de obicei împreună cu un pahar de iaurt - dar și tăiețeii sau orezul sunt o garnitură excelentă. Pentru variație, adăugați în porțiile individuale puțină brânză sau legume. Bucătarii cu experiență nu taie burekul în porții simple, ci creează forme inventive precum rulouri sau modele în formă de melc.